Heti NASCAR

Lénárt Dávid blogja

20. versenyhét - Nashville

Hosszú idő után mindhárom NASCAR szériát látjuk versenyezni a hétvégén.

SciAps 200

Christopher Bell nagy esélyesként érkezett az Xfinity Series new hampshire-i fordulójára. A Joe Gibbs Racing pilótája eddig 3 indulása során háromszor az élen végzett. A verseny jól alakult számára, az utolsó körökben a címvédővel, Cole Custerrel vívott csatát az első helyért. 5 körrel a vége előtt azonban belengett a sárga zászló, így hosszabbítás következett. A belső ívet Bell, míg Custer a külső íven indult, mögöttük Allgaier és Creed. Bell visszaesett a harmadik helyre, azonban egy agresszív előzéssel az utolsó körben átvette a vezetést. Az utolsó kanyarokban Custert és Creedet utasította maga mögé. Christopher Bell 4. indulása a 4. győzelmet hozta New Hampshireben, ezzel beállította AJ Allmendinger rekordját, aki a Charlotte Roval első 4 futamát tudta behúzni.

Nagyon szerencsés voltam, az biztos - mondta Bell. - Nagyon sajnálom Sheldont. Nagyon, nagyon közel volt ahhoz, hogy megnyerje ezta versenyt, és ma mindent jól csinált, hogy végól ő érjen be az első helyen. A jobb sávban indult újra, és jól meglökte Cole-t. A fehér zászlóhoz érve pedig összekoccolt Cole-lal, és ezzel megnyitotta előttem az ajtót.

Nagyon szerencsés vagyok, hogy megőriztem a veretlenségi sorozatomat. Nagyon szerencsések voltunk.

Sheldon Creed a 10. második helyét érte el. A #18-as pilótája csatlakozott Daniel Hemrichez és Dale Jarretthez, ők voltak még azok a pilóták, akik ennyiszer csúsztak le a futamgyőzelemről az első siker előtt. Creed aligha szeretné egymaga birtokolni a rekordot. A szerencse eddig elpártolt mellőle az Xfinity futamokon.

Nem tudom, kifogytam a módszerekből - mondta Creed, és mosolyt erőltetett, mielőtt hozzátette: - Összességében nagyszerű nap volt, és büszke vagyok mindenkire a Joe Gibbs Racingnél. Az elmúlt négy hétben a vadászatban voltunk, szóval csak keményen kell dolgoznunk tovább.

Custernek ugyan nem jött össze a győzelem, azonban nem csalódhatott a futam végén. A 203 körös futamon 114-et töltött az élen. A harmadik hely is elég volt számára, hogy növelje az előnyét a bajnokságban. 15 ponttal vezet Chandler Smith előtt, aki a 15. helyen végzett.

VÉGEREDMÉNY - BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

Fotó: Jonathan Bachman/Getty Images

USA TODAY 301

Christopher Bell megállíthatatlan volt az egész hétvégén. A szombati győzelem után a másnapi Cup Series futamot is sikerült behúznia. Bellt az időjárásváltozás sem zavart meg, a mezőny az utolsó 80 körben egy száradó, de még vizes pályán versenyzett, ahol annyi ívet használtak, ahány autó ment. A NASCAR történetében másodszor használták pontszerző versenyen az újonnan kifejlesztett nedves felületű gumikat. A csúszós körülményekhez legjobban a dirt pilóták tudtak a legjobban alkalmazkodni, nem csoda, hogy Bell mellett Larson is remek tempót autózott. Christopher Bell a 305 körös verseny 149 körét vezette, megszerezte idei harmadik, pályafutása kilencedik győzelmét.

Szó szerint két különböző esemény története volt - mosolygott Bell, amikor a futamról kérdezték.

Soha nem tudhatod, hogyan alakul ez a dolog, amikor ennyi mindent megváltozik, és kedvezőtlenek lesznek a körülmények.

Én személy szerint szeretem a ezeket a helyzeteket, mert mindig megpróbálsz valami mást kipróbálni. Amikor visszamentünk [a nedves időjárási gumikon a piros zászlós késleltetés után], körbejártam, és úgy éreztem, hogy a normál loudoni barázda nagyon csúszós volt, így megpróbáltam csak lefelé vagy felfelé menni, de [a csapatfőnök] Adam Lambert nagyon ráhangolta az autót erre a körülményre és jól tudtam így menni.

A Stewart-Haas Racing idén az utolsó szezonját futja a Cup Seriesben. A pilótáknak a hátralévő futamokon kell bebizonyítania, hogy igenis van helyük a mezőnyben. Chase Briscoe és Josh Berry ennek tudatában a legjobb formájukkal elődrukkolva szorongatták az élen autózó Bellt. Berry beállította az idei legjobb ereményét a harmadik hellyel (New Hampshiren kívül Darlingtonban végzett ilyen előkelő helyen), Briscoe pedig a második helyen futott be, a #20-astól mindössze 1 másodperccel lemaradva. A futam után mosolyogva mondta:

Két órával ezelőtt még a 25. helyet sem tudtuk volna teljesíteni, és az eső mentett meg minket. Félelmetes javulás volt. Ez az egyik legrosszabb versenypályám, szóval a második hely meglepő, hogy őszinte legyek.

Az eső valahogy megmentett minket, mert ha nem esik az eső, akkor valószínűleg talán a 24. helyen futottunk volna, de volt néhány jó újraindításunk, aminek köszönhetően ilyen előkelő helyen tudtunk végezni.

A verseny nem alakult jól a poleból induló regnáló bajnoknak, Ryan Blaneynek. A piros zászló érkeztekor még a második helyen állt. Az újraindítást követően azonban Michael McDowellel versenyzett, majd akadt össze. McDowell a belső ívben elmérte a féktávot, aminek köszönhetően megforgatta a #12-est. A futam után bocsánatot kért Blaneytől, aki úgy nyilatkozott erről, hogy "nem hozza vissza azt, amit tett". Majd bővebben kifejtette:

Tudtam, hogy mit akart tenni. Nagyon kockázatos volt, amit tett. Úgy értem, vizes a lenti ív, és csak úgy lökdösött ott, és mit gondolt, mi fog történni? Mindkettőnket ki fogsz ütni. Szóval tudom, hogy nyerni akar, meg minden, és ez a mentsége, de ennél egy kicsit kiszámíthatóbbnak kell lenni, és egyszerűen felbosszant, hogy mi vagyunk ennek az áldozatai. Én tényleg azt hittem, hogy van esélyünk arra, hogy versenyben legyünk.

Kyle Larson holtversenybe került a csapattársával, Chase Elliott-tal a tabella élén, Hamlin pedig a harmadik helyen áll, 40 ponttal lemaradva tőlük. Elliott, közvetlenül a piros zászló előtt balesetet szenvedett, és a 18. helyen végzett.

VÉGEREDMÉNY - BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

Fotó: Jonathan Bachman/Getty Images

Nashville Superspeedway

Helyszín:

Libanon, Tennessee

Épült: 2001

Hossza: 1,3 mérföld (2,14 km)

Dőlésszög: kanyarban 14 fok, egyenesben 9-6 fok

Kapacitás: 25 000 néző

Eddigi Cup Series futamok: 3

Legtöbb pole pozíció: Ross Chastain, Denny Hamlin, Aric Almirola - 1 pole

Legtöbb futamgyőzelem: Ross Chastain, Chase Elliott, Kyle Larson - 1 győzelem

Legutóbbi futamgyőztesek:

  • Ross Chastain - 2023
  • Chase Elliott - 2022
  • Kyle Larson - 2021

Gyártók győztelmei:

  • Chevrolet - 3

Fotó: Logan Riely/Getty Images

Rackley Roofing 200 - Truck Series

Clint Bowyer újra a volán mögött

Clint Bowyer 2020-as visszavonulása után már csak a FOX kommentátor fülkéjéből hallhattuk. Nagyszerű személyisége és remek versenyzése egyfajta űrt hagyott a NASCAR-ban, amit a pénteki (magyar idő szerint szombat éjjeli) Truck Series futamon be fog tölteni. A 2020-as phoenixi futam után egy alkalommal sem versenyzett egyik NASCAR szériában sem.

Újra összeáll a banda, és jól érezzük magunkat - nyilatkozta Bowyer. Nashville egy klassz versenypálya, amely sokat jelentett nekem az évek során. Ettől függetlenül a NASCAR Craftsman Truck Series-ről van szó. Ez egy igazán szórakoztató sorozat. Élvezetes vezetni. Rengeteg a légellenállás, és keményen lehet vezetni. Tényleg meg tudod szorongatni az autót. Ez a verseny pont az én fogamra való lesz.

Bowyer eddig 14 Truck Series futamon indult, amiből 3-at megnyert. Legutóbb a 2016-os kansasi futamon vett részt a szériában.

Nashville sokat jelent nekem. A sors az egyetlen dolog, aminek tulajdoníthatom, hogy ez a lehetőség létrejött. A NASCAR-os karrierem Nashville miatt történt. Az első futamgyőzelmem a NASCAR-ban Nashvilleben volt. Mindig is jól versenyeztem ott. Nem akarok nyomást gyakorolni magamra, de így volt. A Nashville Superspeedwayen még soha nem végeztem az első ötön kívül. Ez nem feltétlenül jelent semmit, de ami fontos, az a lehetőség, hogy újra együtt dolgozhassunk Brian Pattie-vel. Nagyon jól éreztem magam vele az MWR (Michael Waltrip Racing) napjai alatt. Majdnem megnyertünk együtt egy bajnokságot.

Brenden "Butterbean" Queen ismét az #1-s Toyotában

A Virginia állambeli versenyző 2023-ban egy kirobbanó idénytfutott, négy győzelmet, 13 top 5-öt és 15 top 10-es helyezést szerzett a CARS Tour versenyen, és a sorozat pontversenyében a második helyen végzett.

A Truck Series idei szezonbeli debütálásán North Wilkesboróban a 26 éves versenyző a 26. helyről indulva a negyedik helyen végzett. Az elrontott időmérő után a lehető legjobban szépítetett. Kíváncsian várjuk. hogy egy esetleges jó kvalifikációs teljesítmény után milyen eredményt tud eléri a versenyen.

Utolsó esély a Triple Truck Challenge megnyerésére

A Triple Truck Challenge ezen a hétvégén zárul a zene városában, ahol a verseny új győztese 50 000 dollárt kap, vagy a két korábbi győztes - Corey Heim vagy Nick Sanchez - egyike további 150 000 dollárt tehet zsebre.

A 2019-es bevezetése óta még egyetlen versenyző sem tudta megnyerni mindhárom Triple Truck Challenge futamot egy szezonban, hogy begyűjtse az 500 000 dolláros bónuszt. A sorozat idén is folytatódik, miután Corey Heim a World Wide Technology Racewayen nyert, Nick Sanchez pedig Charlotteban gyűjtötte be az 50 000-es bónuszt.

Indulók

Fotó: Meg Oliphant/Getty Images

Tennessee Lottery 250

Carson Kvapil idei ötödik versenyén indul

Carson Kvapil a Nashville Superspeedwayen ismét a JR Motorsports #88-as Chevrolet Camaro volánja mögött ül majd. A 21 éves, második generációs versenyzőnek ez lesz az ötödik rajtja a szezonban, miután Martinsville-ben a negyedik helyen debütált, Doverben második lett, Darlingtonban a 19. helyen végzett, és a múlt hétvégén New Hampshire-ben az ötödik helyen végzett.

Király lesz a hétvégén Nashvillebe menni ezzel a csapattal - mondta Kvapil. - Eddig volt néhány nagyon jó futamunk, nagyon versenyképesek voltunk, és volt néhány lehetőségünk futamot nyerni Doverben és New Hampshire-ben, és úgy érzem, hogy Nashvilleben is képesek lehetünk erre.

A hét elején azt is bejelentették, hogy Kvapil még legalább négy versenyen fog indulni az idei szezonban: Indianapolisba, Michiganbe, Darlingtonba és Talladegaba is ellátogat.

2 aktív nashville-i győztes lesz a mezőnyben

A hétvégi Tennessee Lottery 250-es futamra nevezett versenyzők közül mindössze két versenyzőnek adatott meg az a kiváltság, hogy a Victory Lane-en a kezében tarthassa a jellegzetes elektromos gitár trófeát - Justin Allgaier és AJ Allmendinger.

A szombati futam lesz Allgaier 10. indulása a Nashville Superspeedwayen. Az eddigi kilenc indulásán egy győzelmet, öt első ötöst, öt top 10-es helyezést és egy pole-t szerzett, miközben 203 kört vezetett és az összesen futott 1923 körből 1918-at teljesített.

Allmendinger a tavalyi futam győzteseként tér vissza Nashville-be. A NASCAR 10 év szünet után Nashville-be való visszatérésével egybeeső három korábbi indulásán egy győzelmet, két ötödik helyezést és két első tíz helyezést szerzett, miközben egy kivételével minden kört teljesített.

Indulók

Ally 400 - Cup Series

A hét híre: Chase Briscoe érkezik Martin Truex Jr. helyére

A Joe Gibbs Racing a héten jelentette be, hogy a csapat többéves szerződést kötött Chase Briscoeval, aki 2025-től kezdve a #19-es Bass Pro Shops Toyotát vezeti a NASCAR Cup Seriesben. A Bass Pro Shops, Észak-Amerika első számú outdoor és természetvédelmi vállalata a következő szezonban is a többségi főszponzoraként folytatja szerepét.

Briscoe, aki negyedik teljes szezonját tölti a Cup Series-ben, jelenleg a 16. helyen áll a pontversenyben, miután a vasárnapi New Hampshire Motor Speedwayen rendezett futamon második lett. 2021-ben az év újonca lett és karrierje első győzelmét a Phoenix Raceway-en szerezte 2022 márciusában. Ugyanebben a szezonban Briscoe bejutott a NASCAR rájátszásában a nyolcaddöntőbe, és a szezont karrierje legjobbjaként a kilencedik helyen zárta a végső ponttáblázaton. Cup Series-es pályafutása során 12 top 5-ös, 27 top 10-es helyezést és két pole-t ért el.

Izgatottan várom ezt a lehetőséget a Joe Gibbs Racinggel és a Bass Pro Shops-szal - mondta Briscoe. - Versenyzői szempontból a JGR a megfelelő hely, ha hétről hétre versenyeket akarsz nyerni, és minden évben a bajnoki címért akarsz versenyezni. Áldott vagyok, hogy Johnny Morris és a Bass Pro a fedélzeten van, hogy segítsen továbbvinni a #19-es autó örökségét. Én személy szerint, mivel lelkes természetjáró vagyok, nagyon büszke vagyok arra, hogy a Bass Pro márka része lehetek, és rendkívül hálás vagyok ezért a partnerségért. Miután találkoztam Johnnyval, úgy érzem, hogy sok mindenben ugyanazokat az értékeket vallom, mint ő és Coach, és készen állok arra, hogy munkához lássak, és bebizonyítsam, hogy remek döntést hoztak, amikor engem ültettek ebbe az autóba.

Briscoe lehet a 91. pilóta aki a #19-es volánja mögé ül. 1664 alkalomból 23-szor vezették a Victory Lanere. A legtöbbször Martin Truex Jr., aki jelenleg 15. sikerénél tart.

További győztesek:

  • Carl Edwards - 5 győzelem 72 indulásból
  • Jeremy Mayfield - 2 győzelem 165 indulásból
  • John Rostek - 1 győzelem 4 indulásból

Pole pozíciók száma megegyezik a futamgyőzelmével, összesen 23-ször indították a mezőnyt a #19-es pilótái:

  • Carl Edrards - 9 pole
  • Martin Truex Jr. - 4 pole
  • Loy Allen Jr., Jeremy Mayfield - 3 pole
  • Al Bonnell, Casey Atwood, Daniel Suarez, Elliott Sadler - 1 pole

Chase Briscoe tehát egy neves, nagymúltú autó volánja mögé ül be. Erre a nagy feladatra aligha ő a legalkalmasabb a jelenlegi szabad pilóták közül.

Az utóbbi hetek versenyei után egyre több figyelem irányul Christopher Bellre

Az idei alapszakaszra a legtöbbet javuló pilóta Christopher Bell lett. Az előző szezonokban csak a kiírás végén "szedte össze magát", idén azonban lehengerlő teljesítményt nyújt. 3 győzelemmel négyesholtversenyben öve a legtöbb siker a szezon során. Idén eddig Bellnek sikerült nyernie az 1 mérföldes Phoenix Racewayen, azon a pályán, amely történetesen a szezon végén a bajnoki futamnak ad otthont, megnyerte a szezon leghosszabb futamát és egyik "koronaékszerét", a Coca-Cola 600-at Charlotteban, majd a múlt hétvégén sikerült hazahoznia szezonbeli harmadik győzelmét, megnyerve a sportág első, nedves felületű gumikon teljesített versenyét New Hampshireben.

Christopher [Bell], szerintem Christopher egyszerűen tehetséges, és minél messzebbre jut, mi mindannyian nagyon értékeljük - mondta Joe Gibbs. - Szerintem ő egy igazán tehetséges, fiatal srác. Az igazat megvallva, ha ő nincs itt, meg kell mondjam, ő az All-American srác. A szponzorok imádják őt. Ő egy olyan srác, akit mindenki szeret. Szóval, jó látni, hogy ő is megkapja azt a sikert, amit szerintem megérdemel. Keményen dolgozott.

A JGR 29 éves pilótája valószínűleg nem Nashvilleben rontja a statisztikáit, az előző 3 futam mindegyikét a top 10-ben fejezte be.

Indulók

Fotó: Meg Oliphant/Getty Images

Az oddsok alapján...

A 10 legesélyesebb pilóta az Ally 400 megnyerésére:

  • Kyle Larson - 4,25 x
  • Denny Hamlin - 5,5 x
  • Christopher Bell - 6 x
  • Ross Chastain - 7,5 x
  • Chase Elliott - 8 x
  • William Byron - 9 x
  • Martin Truex Jr. - 10 x
  • Tyler Reddick - 10 x
  • Ryan Blaney - 10 x
  • Joey Logano - 18 x

Menetrend

Péntek

22:35 - NASCAR Truck Series - szabadedzés

23:05 - NASCAR Truck Series - időmérő

Szombat

2:00 - NASCAR Truck Series - futam 📺Match4

18:05 - NASCAR Xfinity Series - szabadedzés

18:45 - NASCAR Xfinity Series - időmérő

20:05 - NASCAR Cup Series - szabadedzés

20:50 - NASCAR Cup Series - időmérő

23:00 - NASCAR Xfinity Series - futam 📺Match4

Vasárnap

21:30 - NASCAR Cup Series - futam 📺Match4

A bejegyzés trackback címe:

https://hetinascar.blog.hu/api/trackback/id/tr1518437365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

A.J. Allmendinger (1) AJ Allmendinger (1) Alex Bowman (2) All-Star Open (1) All-Star Race (1) Aric Almirola (1) Atlanta Motor Speedway (1) Austin Cindric (2) Austin Hill (2) Bill Elliott (1) Bobby Labonte (1) Boris Said (1) Brad Keselowski (2) Brenden Queen (1) Bristol Motor Speedway (1) Bubba Wallace (2) Chandler Smith (1) Charlotte 600 (2) Charlotte Motor Speedway (4) Chase Briscoe (1) Chase Elliott (8) Chicago (2) Christian Eckes (2) Christopher Bell (3) Chris Buescher (2) Circuit of The Americas (1) Clash (1) Coca-Cola 600 (1) Cole Custer (1) Corey Heim (3) Curtis Turner (1) Dale Earnhardt (1) Darlington Raceway (2) Darrell Waltrip (1) Daytona 500 (1) Daytona International Speedway (2) Denny Hamlin (13) Dover Motor Speedway (1) előzetes (22) Front Row Motorsport (1) Hall of fame (1) Hendrick Motorsports (1) Homestead-Miami Speedway (1) Húsvét (1) Iowa Speedway (1) Jeff Gordon (1) Jesse Love (2) Jimmie Johnson (2) Joey Logano (2) Joe Lee Johnson (1) Justin Allgaier (2) Kansas Speedway (2) Kaulig Racing (1) Kevin Harvick (3) Kurt Busch (1) Kyle Busch (6) Kyle Larson (17) L.A. Coliseum (1) Las Vegas Motor Speedway (3) Martinsville Speedway (1) Martin Truex Jr. (12) Michael McDowell (3) Nashville Superspeedway (1) New Hampshire (1) Noah Gragson (1) North Wilkesboro Speedway (1) összefoglaló (2) Phoenix Raceway (2) Playoff (6) Pocono (2) Pocono Raceway (2) portland (1) Rajah Caruth (2) Richmond Raceway (1) Ricky Stenhouse Jr. (1) road (1) Roger Penske (1) Ross Chastain (1) roval (2) Ryan Blaney (9) Ryan Sieg (1) Ryan Truex (1) Sam Mayer (3) Shane van Gisbergen (5) Sonoma Raceway (1) Spire Motorsports (1) Superspeedway (1) sztorik (3) Talladega Superspeedway (2) Team Penske (1) Texas Motor Speedway (2) Tyler Reddick (6) Ty Gibbs (1) Wendell Scott (1) William Byron (8) World 600 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása