Heti NASCAR

Lénárt Dávid blogja

19. versenyhét - New Hampshire

A "Magic Mile"-on folytatódik a NASCAR menetrendje.

HyVee Perks 250

A gumikezelés fontos tényező volt a szombati Xfinity Series versenyen. Az iowai aszfaltcsík nem kegyelmezett a Goodyear abroncsainak. A futam során gyorsan, de hatékonyan kellett körözni. Ezekhez a körülményekhez Sam Mayer tudott a legjobban alkalmazkodni. Mayer 7 körrel a vége előtt átvette a vezetést Riley Herbsttől, majd a verseny végi hosszabbításban sikerült maga mögött tartania, így az #1-es idei második győzelmét szerezte meg. 99 indulása során az első 70 futamon nem sikerült nyernie, azonban a legutóbbi 29 alkalomból 6-szor is meglátogatta a Victory Lanet.

Küzdöttünk a pénteki edzésen és a csapat munkához is látott - mondta Mayer. - Nyilvánvalóan elég jól sikerült az éjszaka, különböző változtatásokat eszközöltünk a versenyautón. Nagyon jól érzem magam. Képes lennék még 100 kört megtenni - egy ilyen versenyautóval, mint ez, nagyon szórakoztató lenne.

Corey Heim karrierje legjobbjaként a harmadik helyen végzett, miután a 22. helyről indult, Sammy Smith lett a negyedik, őt Creed követte, aki túlélte a Nemechekkel való koccanást a 238. körben történt újraindítás után.

Chandler Smith 131 kört vezetett, az első két szakaszt megnyerte, de a harmadik etapban nem volt jó a tempója, így gyorsan visszaesett a 12. helyre. A futam végén a 8. helyen intették le.

A sorozatban két futamon diadalmaskodó Shane van Gisbergent nagy várakozás előzte meg. Az ovál siker azonban még várat magára. A 87. körben a falnak csapódott és feladni kényszerült a versenyt.

A bajnokságot mindössze 1 ponttal vezeti Cole Custer Chandler Smith előtt.

VÉGEREDMÉNY - BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

Fotó: Sean Gardner/Getty Images)

Iowa Corn 350

Ryan Blaneyvel nem babrált ki ismét a szerencse, a címvédő remekül hozta le a taktikázós versenyt, ahol a gumi volt a főszereplő. A félig felújított iowai aszfaltcsík rendesen megdolgoztatta az abroncsokat. A várt futamképnél szerencsére egy jóval eseménydúsabb, rengeteg csatával tartkított versenyt láttunk. A leggyorsabb rövid oválnak nevezett Iowa Speedway kiváló helyszínnek bizonyult a jelenlegi autókkal. Karrierje 11., idei 1. győzelmét szerezte a #12-es pilótája.

Milyen klassz dolog így nyerni ezen a helyszínen. Ez a pálya sokat jelent nekem és sokat jelent édesanyámnak is - mondta Blaney.

Rengeteg ember volt itt ma este, akik szurkoltak nekünk, szóval ők akarták, hogy ezt elérjük. Összességében nagyra értékelem az egész csapatot. Az autónk egész este nagyon gyors volt, és egy kicsit jobbak lettünk az éjszaka folyamán, és a két gumis kiállás jó döntésnek bizonyult

Nem tudtam, hogy mennyire fogok kitartani. A végén kezdtem egy kicsit küszködni, de elég volt a tempóm ahhoz, hogy kitartsak.

A verseny a már korábbi iowai nyertesekről szólt. Blaney a Truck Seriesben és az Xfinity Seriesben is már diadalmaskodott az Iowa Speedwayen William Byronnal egyetemben. Christopher Bell pedig egymás után 2 Xfinity futamot nyert itt. Byron az első helyért küzdött, végül a második hellyel kellett beérnie. Bellnek a kelleténél jóval eseménydúsabb versenye volt. A pénteki szabadedzésen defekt miatt falnak csapta a #20-ast. A történtek következtében a tartalék autóval kellett indulnia, ami egyet jelent azzal, hogy a mezőny végéről vágott neki a futamnak. Az egész verseny során szinte ő futotta a legjobb tempót, a kockás zászló végül a 4. helyen intette le. Ha kedvezőbben jönnek ki neki a körülmények talán még harcban is lehetett volna az első helyért.

A vasárnap Kyle Larsonnak jött ki a legrosszabbul. 2021 bajnoka összesen 80 kört vezetett a futam során. A harmadik szakasz elején Daniel Suarezzel összeért, majd meg sem állt a külső falig. A baleset olyan károkat okozott az autóban, amit 31 kör veszteséggel tudtak csak megjavítani. Végül a 34. helyen ért célba.

Trükkös volt - nyilatkozta Suarez a balesetről. - A verseny alatt egy kicsit össze voltam zavarodva, nem tudtam, hogy én mentem rá vagy ő jött rám. Most láttam először a visszajátszást, és úgy gondoltam, hogy egyértelműen felmentem, és megkoccoltam. Arra számítottam, hogy mindenki egy kicsit közelebb lesz a falhoz, és egyszerűen nem volt elég helyem. De ez biztosan nem szándékos volt, úgy érzem, hogy ez belefér a versenyzésbe.

A leintést követően Chase Elliott átvette a vezetést a bajnoki tabellán. A harmadik helyen beérő #9-es 8 ponttal vezet Kyle Larsonnal szemben. 9 futammal az alapszakasz lezárása előtt többszereplőssé vált a rájátszáspontokért vívott csata.

VÉGEREDMÉNY - BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

Fotó: Jonathan Bachman/Getty Images)

New Hampshire Motor Speedway

Helyszín:

Loudon, New Hampshire

Épült: 1989

Hossza: 1,058 mérföld (1,7 km)

Dőlésszög: kanyarban 2-7 fok

Kapacitás: 76 000 néző

Eddigi Cup Series futamok: 52

Legtöbb pole pozíció: Ryan Newman - 7 pole

Legtöbb futamgyőzelem: Kevin Harvick, Jeff Burton - 4 győzelem

Legutóbbi futamgyőztesek:

  • Martin Truex Jr. - 2023
  • Christopher Bell - 2022
  • Aric Almirola - 2021
  • Brad Keselowski - 2020
  • Kevin Harvick - 2019

Gyártók győzelmei:

  • Chevrolet - 19
  • Ford - 17
  • Toyota - 11
  • Dodge - 3
  • Pontiac - 2

Fotó: NASCAR Media

Extra: a legfiatalabb futamgyőztes

Joey Logano 2009-ben a New Hampshire Motor Speedwayen lett a Cup Series legfiatalabb futamgyőztese. Mindössze 19 évesen, 1 hónaposan és 4 naposan látogatta meg a Victory Lanet. A Joe Gibbs Racing akkori versenyzője egy rövidített futamon érte el ezt a sikert. Logano ígéretes pilótaként debütált egy évvel az első siker előtt, pont New Hampshireben. Összesen 19 indulása után a 20. alkalommal sikerült győznie.

Az a tény, hogy az eső miatt rövidült a verseny, elvett valamennyit az izgalomból - mondta Logano nemrég az Autoweek-nek. - Akkoriban más érzés volt megnyerni egy esős futamot, mint egy teljes távot. De most, hogy már 12 vagy 13 éve vagyok a sportágban, kicsit másképp látom a dolgot. Nem volt még egy esővel megrövidített győzelmem, de rengeteg esőben elvesztett győzelmem volt már... szóval elfogadom. Nem így akarod megnyerni az első versenyedet, esőben, de 20 év múlva, amikor belenézel a rekordok könyvébe, senki sem fogja tudni a különbséget. Jelenleg azt hiszem, inkább szerencsés voltam, mint jó. Nem volt meg az autónk a győzelemhez, de sok mindent leküzdöttünk. A győzelem az győzelem, és bárhogyan is, de elfogadom.

Az 5 legfiatalabb futamgyőztes

  • Joey Logano - 19 év
  • Trevor Bayne - 20 év
  • Kyle Busch - 20 év
  • Donald Thomas - 20 év
  • Fireball Roberts 21 év

Fotó: Meg Oliphant/Getty Images

SciAps 200 - Xfinity Series

Justin Bonsignore debütál az Xfinity Seriesben 

Justin Bonsignore ezen a hétvégén debütál azXfinity Series-ben a Joe Gibbs Racing #19-es volánja mögött.

A NASCAR Whelen Modified Tour háromszoros bajnoka kettős feladatot lát el: a NASCAR Xfinity Series-ben való debütálását követően a szombati Mohegan Sun 100-as versenyen is indul.

Egy sima napot szeretnék, és minden tudást magamba szívni - mondta Bonsignore. - Ha az első ötben vagy az első tízben tudunk versenyezni, az már győzelem lenne, de nem indulnék, ha nem gondolnám, hogy nem tudunk harcba szállni a győzelemért. Egy Gibbs autóban ülünk, szóval ezzel a gondolkodásmóddal kell odamenni, de végre kell hajtanunk a célkitűzéseket, és minden egyes körből tanulnunk kell.

Sam Mayer jubilál

A múltheti futamgyőztes, Sam Mayer már a 100. versenyén indul az Xfinity Seriesben. 99 futamán 6-ot sikerült megnyernie, ha ez a szám szombaton 7-re nő, akkor ő lesz a hetedik pilóta, aki a 100. futamát az élen ünnepelné.

Versenyzők, akik a 100. futamukat meg tudták nyerni:

  • Austin Cindric - 2020. november 7.
  • Cole Custer - 2019. október 5.
  • Kyle Busch - 2007. július 7.
  • Jamie McMurray - 2004. november 6.
  • Jeff Green - 1997. március 15.
  • Ronnie Silver - 1986. március 9.

Indulók

Fotó: Jonathan Bachman/Getty Images

USA Today 301 - Cup Series

Martin Truex Jr. visszavonul a teljes menetrendes versenyzéstől

"Nyilvánvalóan azért vagyok itt, hogy tudassam veletek, hogy jövőre már nem leszek teljes munkaidőben" - mondta Truex pénteken a csapattulajdonos Joe Gibbs sajtótájékoztatóján, megerősítve a széles körben megjelent híreket, miszerint a szezon végén kiszáll a Joe Gibbs Racing 19-es rajtszámú Toyotájából.
"Hihetetlen volt. Pokolian jó volt. Izgatottan várom a jövőt, és még nem igazán tudom, hogy az hogyan is néz ki" - tette hozzá Truex.

Több kérdés azonban már eldőlt. A NASCAR Cup Series 2017-es bajnoka a JGR-nél folytatja a munkát, amit homályosan "nagyköveti minőségként" definiáltak. Valószínűleg alkalmanként egy-egy NASCAR Xfinity Series versenyen is rajthoz áll majd a szervezet színeiben.
Truex pedig teljesíteni fogja azt a kimondott célt, hogy visszaszerezze a saját idejét.

"Ez a megfelelő idő számomra. Sokat gondolkodtam ezen az elmúlt néhány szezonban - csak vártam, hogy az az érzés a fejemben pozitív legyen, hogy 'Ez rendben van, jól vagyok, és valami mást akarok csinálni'" - mondta Truex.

"A 21 év alatt, amióta ezt csinálom, még soha nem hagytam ki egyetlen futamot sem. Soha nem hagytam ki egyetlen edzést sem. Soha nem késtem el semmiről. Soha nem hagytam ki egy szereplést sem. Az ember az életét egy olyan menetrend szerint éli, amit valaki más állít össze, és itt az ideje, hogy én is elkészítsem a saját menetrendemet. "Valójában ez az, amire a dolog kiforr. Azt akarom csinálni, amit akarok, és nem akarom, hogy bárki megmondja nekem, mikor tehetem meg és mikor nem. Még mindig imádok versenyezni. Még mindig fogok versenyezni - nem tudom, hogy mit, mikor, hogyan, miért - de nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ebben a helyzetben vagyok, hogy meghozhatom ezt a döntést." Gibbs elmondta, hogy volt egy sejtése arról, hogy Truex milyen döntést hoz majd. Truex június 29-én lesz 44 éves. Ezzel kevesebb, mint öt hónappal ő lesz a JGR idősebbik embere csapattársával, Denny Hamlinnel szemben.

"Mindent megtettem, amit csak tudtam, hogy megtartsam" - mondta Gibbs arról, hogy igyekezett megtartani Truexot egy újabb szezonra. "Úgy gondolom, hogy két 43 éves versenyzőnk van, akik a legjobbak között vannak." Truex immár a 19. szezonjában teljes munkaidőben versenyez a Cupban, és 673 indulás során 34 győzelmet, 23 pole-t, 146 első ötöst és 287 top 10-es helyezést gyűjtött a NASCAR legjobb sorozatában. Emellett 2004-ben és 2005-ben egymás után nyerte meg a NASCAR Xfinity Series bajnoki címét.
Truex karrierjének csúcspontja a Cup Seriesben 2017-ben volt. A Furniture Row Racing versenyzőjeként Cole Pearn csapatfőnökkel karrierje legjobb eredményeit érte el győzelmek (nyolc) és top 10-es helyezések (26) terén a sorozat bajnoki címéhez vezető úton, amelyet a Homestead-Miami Speedwayen rendezett szezonzárón aratott győzelemmel szerzett meg.
A Dale Earnhardt Inc., az Earnhardt-Ganassi Racing, a Michael Waltrip Racing és a Furniture Row csapatainál töltött időszakok után Truex 2019-ben csatlakozott a Joe Gibbs Racinghez. Abban a szezonban hétszer nyert, és zsinórban másodszor végzett a második helyen a végső értékelésben.
Bár az idei szezonban eddig még nyeretlen, Truex jelenleg ötödik a Cup Series tabelláján, annak ellenére, hogy kifogyott az üzemanyag és a 27. helyen végzett a múlt vasárnapi, Sonoma Raceway-en rendezett versenyen.

Fotó: Logan Riely/Getty Images

Steve Phelps, a NASCAR elnöke egy nyilatkozatban elismerte Truex eredményeit, amelyben versenyzőként és emberként is méltatta sikereit:

"Martin Truex Jr. az elmúlt több mint két évtizedben a NASCAR állandó szereplője volt - állandó győztes, bajnok és a szurkolók kedvence" - mondta Phelps. "Bár különösen a NASCAR legnagyobb színpadain jeleskedett, Martin csendes szívóssággal végezte a mesterségét, és hagyta, hogy hatalmas sikerei elmeséljék hihetetlen történetét. "A France család és az egész NASCAR nevében gratulálok Martinnak csodálatos karrierjéhez, és sok szerencsét kívánok neki az utolsó teljes munkaidős szezonja hátralévő részében."

Miközben a teljes munkaidős versenyzésből való távozását tervezi, Truex kevés dolgot bán, ha egyáltalán bánhat valamit.

"Azt mondanám, hogy többet értem el, mint amire valaha is gondoltam" - mondta. "Ennek ellenére sok szívfájdalmam van. Rengeteg olyan dolog van, amire visszagondolva azt mondod: 'Ember, ha ez másképp alakult volna'. "De egy bajnoki cím és három második hely ebben a formátumban, úgy érzem, ez nagyon jó. Büszke vagyok arra, amit elértem. Úgy érzem, hogy mindent beleadtam, és hogy nagyon-nagyon jó vagyok abban, amit csináltam, szóval boldog vagyok ezzel - elégedett vagyok."

Truex a tavalyi New Hampshireben aratott győzelme után egy 33 futam óta tartó nyertetlenségi sorozatban van jelenleg. Egy első hely az idei szezonban megkoronázná a #19-es pilótáját. A legjobb esélye talán a hétvégi versenyen lesz. Ha sikerül megszakítani ezt a sorozatot, és minden idők ötödik pilótájává válni, aki egymás után tudott kupafutamot nyerni az 1,058 mérföldes pályán; csatlakozva Jimmie Johnson (2003-as söprés), Kurt Busch (2004-es söprés), Matt Kenseth (2015 ősz, 2016 tavasz) és Kevin Harvick (2018, 2019) mellé.

Pályafutása során 30 alkalommal indult a Cupbana New Hampshire Motor Speedwayen, ahol két polet, egy győzelmet, kilenc top 5-ös és 15 top 10-es helyezést ért el. Ő az egyike annak a mindössze négy versenyzőnek, aki több mint 1000 kört vezetett a New Hampshire Motor Speedwayen (1170 - a legtöbb az aktív versenyzők között), és az 1,058 mérföldes pályán elért átlagos célba érési ideje 11,3 - ami a harmadik legjobb az aktív versenyzők között. A 675. versenye tehát egy nagyon fontos megmérettetés lesz Martin Truex Jr. számára.

Indulók

Az oddson alapján...

A 10 legesélyesebb pilóta az USA Today 301 megnyerésére:

  • Martin Truex Jr. - 4,5x
  • Denny Hamlin - 4,5x
  • Christopher Bell - 4,5x
  • Ryan Blaney - 6,5x
  • Kyle Larson - 6,5x
  • Joey Logano - 8,5x
  • William Byron - 12x
  • Chase Elliott - 14x
  • Brad Keselowski - 16x
  • Tyler Reddick - 18x

Menetrend

Péntek

20:30 - NASCAR Whelen Modified Tour - szabadedzés

22:05 - NASCAR Xfinity Series - szabadedzés

22:35 - NASCAR Xfinity Series időmérő

23:45 - NASCAR Whelen Modified Tour - időmérő

Szombat

18:35 - NASCAR Cup Series - szabadedzés

19:20 - NASCAR Cup Series - időmérő

21:30 - NASCAR Xfinity Series - futam 📺Match4

Vasárnap

0:30 - NASCAR Whelen Modified Tour - futam

20:30 - NASCAR Cup Series - futam 📺Match4

A bejegyzés trackback címe:

https://hetinascar.blog.hu/api/trackback/id/tr7018437363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

A.J. Allmendinger (1) AJ Allmendinger (1) Alex Bowman (2) All-Star Open (1) All-Star Race (1) Aric Almirola (1) Atlanta Motor Speedway (1) Austin Cindric (2) Austin Hill (2) Bill Elliott (1) Bobby Labonte (1) Boris Said (1) Brad Keselowski (2) Brenden Queen (1) Bristol Motor Speedway (1) Bubba Wallace (2) Chandler Smith (1) Charlotte 600 (2) Charlotte Motor Speedway (4) Chase Briscoe (1) Chase Elliott (8) Chicago (2) Christian Eckes (2) Christopher Bell (3) Chris Buescher (2) Circuit of The Americas (1) Clash (1) Coca-Cola 600 (1) Cole Custer (1) Corey Heim (3) Curtis Turner (1) Dale Earnhardt (1) Darlington Raceway (2) Darrell Waltrip (1) Daytona 500 (1) Daytona International Speedway (2) Denny Hamlin (13) Dover Motor Speedway (1) előzetes (22) Front Row Motorsport (1) Hall of fame (1) Hendrick Motorsports (1) Homestead-Miami Speedway (1) Húsvét (1) Iowa Speedway (1) Jeff Gordon (1) Jesse Love (2) Jimmie Johnson (2) Joey Logano (2) Joe Lee Johnson (1) Justin Allgaier (2) Kansas Speedway (2) Kaulig Racing (1) Kevin Harvick (3) Kurt Busch (1) Kyle Busch (6) Kyle Larson (17) L.A. Coliseum (1) Las Vegas Motor Speedway (3) Martinsville Speedway (1) Martin Truex Jr. (12) Michael McDowell (3) Nashville Superspeedway (1) New Hampshire (1) Noah Gragson (1) North Wilkesboro Speedway (1) összefoglaló (2) Phoenix Raceway (2) Playoff (6) Pocono (2) Pocono Raceway (2) portland (1) Rajah Caruth (2) Richmond Raceway (1) Ricky Stenhouse Jr. (1) road (1) Roger Penske (1) Ross Chastain (1) roval (2) Ryan Blaney (9) Ryan Sieg (1) Ryan Truex (1) Sam Mayer (3) Shane van Gisbergen (5) Sonoma Raceway (1) Spire Motorsports (1) Superspeedway (1) sztorik (3) Talladega Superspeedway (2) Team Penske (1) Texas Motor Speedway (2) Tyler Reddick (6) Ty Gibbs (1) Wendell Scott (1) William Byron (8) World 600 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása