Heti NASCAR

Lénárt Dávid blogja

12. versenyhét - Kansas - 1

 

Kansesben mérkőzik meg újra a Cup Series és a két hétig szüneten lévő Truck Series.

 

BetRivers 200

Ryan Truex tavaly megszerezte első Xfinty Series győzelmét a Dover Motor Speedwayen. Azóta 5 futamon versenyzett, de még csak az élen sem sikerült lennie. Történt ez a múltheti, doveri forduló második hosszabbításáig, amikor Carson Kvapil mellett indult el. Sikerült jó rajtot vennie a belső íven és a kör végén már ő állt az élen. Az utolsó körben Allgaier falazása végetvetett a futamnak, íy Ryan Truex karrierje második győzelmét ünnepelhette Doverben.

 

Nem tudom elhinni, az autónk csak a végén volt jó, amikor számított,  - mondta Ryan Truex. - Köszönöm Carsonnak, hogy ilyen elképesztő futamot futott a második versenyén. Kicsit rosszul éreztem magam, amikor belső íven kicsit feltereltem, de el kell fogadni az ilyen dolgokat. Azt hiszem, az utolsó két körben visszatartottam a lélegzetemet. Imádom az itteni szurkolókat. Imádom ezt a pályát.

Carson Kvapil Martinsvilleben debütált. Rögtön a negyedik helyen végzett. Mostani második helyével sem lehet elégedetlen, eddig remekül vezeti a #88-as JR Motorsports Chevroletét. Idők kérdése, mikor fog futamot nyerni.

 

Ez elég hihetetlen - mondta Kvapil. - Határozottan úgy éreztem, hogy gyors autónk van a nap elején, de hogy a zöld-fehér-zöld kockás pályán versenyezhetünk a győzelemért, az elég elképesztő. Voltunk már ilyen helyzetben, csak nem egészen ilyen szinten.

A 2003-as születésű Carson Kvapil tavaly már 1 futamon indult a Truck Seriesben, tavaly Bristolban 12.-ként intették le.

Austin Hillnek megint nem alakult jól a futama. Csapattársával, Sheldon Creeddel csatáztak az első helyért az utolsó körökben, viszont annyira el voltak foglalva egymással, hogy a belső íven megérkező Kvapil elhajtott a páros mellett. Öt körrel a vége előtt jött egy újabb újraindítás, ahol Hill Kvapil mellett indult, azonban megpördült az egyes kanyarban. Végül a 15. helyen ért célba.

A kilencedik helyezés különösen nagy eredmény volt Alfredo számára, mivel az Xfinity által szponzorált, négy futamból álló ösztönző program utolsó versenyén a 100 000 dolláros Dash 4 Cash díjat nyerte el - Riley Herbst, Jesse Love és Ryan Sieg előtt.

 

Tényleg ez volt a motivációnk erre a versenyre, nem csak azért, hogy részt vegyünk benne, ami természetesen egy nagyszerű dolog - mondta Alfredo. - Nem érthetik az emberek, milyen kicsi a költségvetésünk a nagyobb csapatokhoz képest. Az emberek elnézik ezt, mert olyan jól futottunk. Az elmúlt három hétben a top 10-ben végeztünk, és mindenki azt kérdezi, hogy 'kivel szövetkeztél'. Erre a versenyre érkezve tudtuk, hogy ha sikerül kihúznunk, akkor befektethetünk a csapatunkba, hogy még jobbak legyünk.

A talladegai futamgyőztes Jesse Love egy szolid 24. helyet ért el, míg a doveri debütáló Shane van Gisbergen a 18. helyen futott be. 1 pontra csökkent mindössze Chandler Smith előnye Cole Custerrel szemben a bajnoki tabellán. A két pilóta 7., illetve 5. lett.

VÉGEREDMÉNY - BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

 

[caption id="attachment_4125" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: James Gilbert/Getty Images[/caption]

Würth 400

Izgalmasan alakult a Cup Series versenye is, az utolsó körökig nem volt biztos a futamgyőztes kiléte. Denny Hamlin nagyszerűen védekezett Kyle Larson ellen, így hiába a jobb tempó, végül nem történt helycsere. Hamlin így megszerezte karrierje 54., idei 3. győzelmét. 12 futam alatt máris beérte a tavalyi eredményét, az idei szezon egyik, ha nem a legnagyobb bajnokesélyese remek első harmadot teljesített az idei szezonban.

 

Egyszerűen nagyszerű csapat, remek munkát végeztek - mondta Hamlin. - Köszönöm nekik és [a csapatfőnöknek] Chris Gabehartnak. Az egész csapat egy nagyszerű autót adott nekem. Azt hiszem, az döntött, hogy az újraindításnál képesek voltunk átvenni a vezetést, aztán jött a sárga, ami után irányítani tudtuk az újraindítást. Ez volt a kulcsmomentum számunkra, és jó érzés volt itt, Doverben nyerni.

Számítani lehetett a verseny elején, hogy erős versenye lesz a Joe Gibbs Racingnek, azonban nem a #11-es, hanem Martin Truex Jr. #19-ese miatt. 69 kört vezetett, megnyerte az első szakaszt, azonban egy futamközti lassú kiállás hátrányba hozta. Kyle Larsonnal való incidence után kisebb sérülést szerzett az autója, de ígyis egy magabiztos, jó teljesítményt nyújtott a futam során, ami végül egy harmadik helyet ért. Csalódottságra adott okot a futamot követően, 26 futam során talán most tűnt úgy, hogy végetvet a július 17-e óta nyeretlenségi szériájának.

 

Úgy érzem, hogy ma elengedtünk egyet - mondta Truex. - Nagyon erős volt az autó Nem veszíthetjük el az irányítást ezeken a versenyeken a féltávnál. A pálya megváltozik, és lemaradsz. Összességében egy jó nap volt, csak dolgoznom kell tovább.

Az első helyről induló Kyle Busch végül a 4. helyen ért célba. Ő lett a 9. pilóta a NASCAR történelmében, aki 20 egymást követő szezonban legalább 100 kört az élen töltött. (A teljes lista: Richard Petty - 27, Kevin Harvick - 23, Bobby Allison - 23, Jeff Gordon - 23, Dale Earnhardt - 22, Darrell Waltrip - 20, David Pearson - 20, Kyle Busch - 20, Rusty Wallace - 20, FORRÁS)

Szintén említésre méltó, hogy Corey Heim a 25. helyen végzett a Cup Serieses bemutatkozása során. A 21 éves versenyző a sérült Erik Jones helyére állt be a Legacy Motor Club #43-as Toyotájába. Csapattársa, a NASCAR Cup Series hétszeres bajnoka, Jimmie Johnson a 28. helyen végzett a szezon harmadik rajtjánál.

VÉGEREDMÉNY - BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

 

[caption id="attachment_4126" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: James Gilbert/Getty Images[/caption]

Kansas Speedway

Helyszín: Kansas, Kansas City

Épült: 2001

Pálya hossza: 1,5 mérföld (2,4 km)

Dőlésszög: kanyarban 17-20 fok, egyenesben 5-11 fok

Kapacitás: 74 000 néző

Eddigi Cup Series futamok: 36 futam

Legtöbb pole pozíció: Kevin Harvick - 6 pole

Legtöbb futamgyőzelem: Denny Hamlin - 4 győzelem

Legutóbbi futamgyőztesek:

 

  • Tyler Reddick - 2023 rájátszás
  • Denny Hamlin - 2023 alapszakasz
  • Bubba Wallace - 2022 rájátszás
  • Kurt Busch - 2022 alapszakasz
  • Kyle Larson - 2021 rájátszás
  • Kyle Busch - 2021 alapszakasz

Gyártók győzelmei:

 

  • Chevrolet - 13 győzelem
  • Toyota - 12 győzelem
  • Ford - 9 győzelem
  • Dodge - 2 győzelem

[caption id="attachment_4130" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Jonathan Bachman/Getty Images[/caption]

Heart of America 200

Két hét szünet után ismét versenyez a Truck Series. A Kansas Speedwayen változatos futamokat láthatunk ettől a szériától. Az összesen 27-szer megrendezett futamokon 23 különböző győztest avattak. Az időmérőn sincs domináns pilóta, 18 pilóta indulhatott az élről a 27 futamon. 4-szer sikerült a poleból nyerni, legutóbb John Hunter Nemecheknek sikerült ez, 2022-ben.

A regnáló bajnok jelenleg kieső helyen van a rájátszás tabelláján

Eddig nem túl jól alakul Ben Rhoades szezonja, a tabellán jelenleg a 12. helyen áll, ami más kategóriában elég lenne a rájátszásba való továbbjutáshoz, a Truck Seriesben azonban csak a legjobb 10 mérkőzhet meg egymással a bajnoki címért. Rhoades lemaradása jelenleg 6 pont a 10. helyezett Grant Enfingerhez képest. Kansasben még nem sikerült nyernie, legjobb eredménye egy második hely 2019-ből. A #99 ThorSport Racing Ford pilótájának tehát közel sincs könnyű dolga, kemény megmérettetés vár rá a szombati (magyar idő szerint vasárnap hajnali) futamon.

Connor Zilisch három további futammal bővíti a Truck Series versenynaptárát

A Spire Motorsports bejelentette, hogy a 17 éves csodagyerek Connor Zilisch három további NASCAR Truck Series futammal bővítette ambiciózus 2024-es terveit: Richmond (augusztus 10.), Bristol (szeptember 19.) és Martinsville (november 1.).

Zilisch a szezon elején debütált a Spire Motorsports színeiben a Circuit of The Americas (COTA) versenyen, ahol a pole pozícióba kvalifikálta magát, majd új pályarekordot állított fel. A verseny elején elkövetett hiba ellenére Zilisch nem hagyta magát eltántorítani, és karrierje első Truck Series indulása során a negyedik helyen ért célba.

 

Elég nehéz nem felpörögni, amikor még három versenyen indíthatunk egy olyan tehetséges versenyzőt, mint Connor Zilisch - mondta Brian Pattie, a csapatfőnök. - Ő egy generációs tehetségnek ígérkezik, és azt mondani, hogy lenyűgöző volt a COTA-n, legfeljebb enyhe kifejezés lenne. Bebizonyította, hogy bármit képes vezetni négy keréken, így már nagyon várjuk, hogy Richmondban újra a truckunkban ülhessen.

Cameron Waters visszatér, második futamát teljesíti a Truck Seriesben

Ausztrália legsokoldalúbb versenyzője, Cam Waters ezen a hétvégén pályafutása második versenyén indul a NASCAR Truck Series-ben a ThorSport Racing #66 rajtszámú Fordjával.

Waters két héttel ezelőtt debütált a Martinsville Speedwayen. Annak ellenére, hogy kevés időt töltött gyakorlással és nem ismerte a Truck autók dinamikáját, optimista maradt az új versenykörnyezet elsajátításával kapcsolatban.

A 29 éves versenyző egészen a 11. helyig jutott, mielőtt a versenye idő előtt véget ért, miután 25 körrel a vége előtt egy incidensbe keveredett.

 

Nagyszerű, hogy újra versenyezhetek a Ford truckkal a ThorSport számára, és remélhetőleg viszonylag gyorsan alkalmazkodom a Kansas Speedwayhez - mondta Waters. - A pálya majdnem háromszor olyan hosszú, mint Martinsville, és az átlagos sebessége éppen 180 mérföld/órás, bár úgy hallottam, hogy kevésbé agresszívak a futamok, mint ami Martinsvilleben volt.

Cam Waters tehát újabb típusú pályán is debütál a NASCAR-ban. Nem lesz meglepő, ha szép lassan az összes pályatípuson kipróbálja magát és az sem, hogy Martinsvillehez hasonlóan remekül fog szerepelni.

Indulók:

https://twitter.com/bobpockrass/status/1785042356514832887

[caption id="attachment_4133" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Sean Gardner/Getty Images[/caption]

AdventHealth 400

Richard Petty lesz a vasárnapi futam Grand Marshalja

A Kansas Speedway a héten jelentette be, hogy a NASCAR Hall of Famer legendája, hétszeres NASCAR Cup Series bajnok és a LEGACY MOTOR CLUB csapat nagykövete, Richard Petty lesz a vasárnapi AdventHealth 400-as futam főbemutatója a Kansas Speedwayen. A Petty család NASCAR-ban töltött 75. évének megünneplése alkalmából "A király" fogja kimondani az autósport leghíresebb szavait az év egyik legversenyképesebb eseménye előtt.

 

Kevés embernek van olyan nagyra becsült és győztes története a sportban, mint Richard Petty-nek - mondta Pat Warren, a Kansas Speedway pálya elnöke. - Igazi megtiszteltetés, hogy az egész NASCAR egyik legkiemelkedőbb alakja adja ki a parancsot a motorok indítására az AdventHealth 400 előtt.

Ismét Joe Gibbs Racing vs Hendrick Motorsports lesz az élen?

Az idei szezonban Joe Gibbs és Rick Hendrick csapatának dominálásának vagyunk szemtanúi. A nem superspeedway versenyeken a JGR 1216, míg a Hendrickesek 846 kört töltöttek az élen. Viszonyításként a harmadik helyen álló Team Penske 189 számnál jár e tekintetben. Kansesben ez változhat? Az eddigi 4 futamot a Kansas Speedwayen mindet Toyota nyerte. Háromszor a 23XI Racing és egyszer a Joe Gibbs Racing. A Next-Gen érában tehát nem sikerült a Chevroletnek futamot nyernie. A legközelebb talán a tavalyi AdventHealth 400-on jártak, ahol Hamlin és Larson közt dőlt el a verseny. Egy kisebb érintkezés során azonban Hamlin jött ki győztesen, de Larson tempója is ígéretesnek bizonyult. Ismét egy izgalmas futam előtt állunk és valószínűleg a két csapat harcának újabb felvonásának lehetünk szemtanúi. Az, hogy ez egy újabb Hamlin vs Larson lesz, azt a futam képe határozza majd meg. Az #5-ösnek a tavalyi incidens miatt lesz oka visszavágnia.

Indulók:

https://twitter.com/bobpockrass/status/1785041951105880195

Az oddsok alapján...

A 10 legesélyesebb versenyző a hétvégi Cup Series versenyre:

 

  • Kyle Larson - 3,8 x
  • Denny Hamlin - 4x
  • Tyler Reddick - 6x
  • William Byron- 7x
  • Martin Truex Jr. - 7,5x
  • Christpher Bell - 8x
  • Chase Elliott - 9x
  • Ty Gibbs - 15x
  • Bubba Wallace - 15x
  • Ryan Blaney - 22x

Tavalyi futam összefoglalója

[su_youtube_advanced url="https://www.youtube.com/watch?v=cKnEdwgBW2s&t=544s"]

 

Kansas Speedway menetrend

Szombat

18:05 - Truck Series edzés

18:35 - Truck Series időmérő

20:00 - ARCA Menards Series futam

23:05 - Cup Series edzés

23:50 - Cup Series időmérő

Vasárnap

2:00 - Truck Series futam 📺 Aréna4

21:00 - Cup Series futam 📺 Aréna4

 

[caption id="attachment_4135" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Jonathan Bachman/Getty Images[/caption]

A bejegyzés trackback címe:

https://hetinascar.blog.hu/api/trackback/id/tr5318437349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

A.J. Allmendinger (1) AJ Allmendinger (1) Alex Bowman (2) All-Star Open (1) All-Star Race (1) Aric Almirola (1) Atlanta Motor Speedway (1) Austin Cindric (2) Austin Hill (2) Bill Elliott (1) Bobby Labonte (1) Boris Said (1) Brad Keselowski (2) Brenden Queen (1) Bristol Motor Speedway (1) Bubba Wallace (2) Chandler Smith (1) Charlotte 600 (2) Charlotte Motor Speedway (4) Chase Briscoe (1) Chase Elliott (8) Chicago (2) Christian Eckes (2) Christopher Bell (3) Chris Buescher (2) Circuit of The Americas (1) Clash (1) Coca-Cola 600 (1) Cole Custer (1) Corey Heim (3) Curtis Turner (1) Dale Earnhardt (1) Darlington Raceway (2) Darrell Waltrip (1) Daytona 500 (1) Daytona International Speedway (2) Denny Hamlin (13) Dover Motor Speedway (1) előzetes (22) Front Row Motorsport (1) Hall of fame (1) Hendrick Motorsports (1) Homestead-Miami Speedway (1) Húsvét (1) Iowa Speedway (1) Jeff Gordon (1) Jesse Love (2) Jimmie Johnson (2) Joey Logano (2) Joe Lee Johnson (1) Justin Allgaier (2) Kansas Speedway (2) Kaulig Racing (1) Kevin Harvick (3) Kurt Busch (1) Kyle Busch (6) Kyle Larson (17) L.A. Coliseum (1) Las Vegas Motor Speedway (3) Martinsville Speedway (1) Martin Truex Jr. (12) Michael McDowell (3) Nashville Superspeedway (1) New Hampshire (1) Noah Gragson (1) North Wilkesboro Speedway (1) összefoglaló (2) Phoenix Raceway (2) Playoff (6) Pocono (2) Pocono Raceway (2) portland (1) Rajah Caruth (2) Richmond Raceway (1) Ricky Stenhouse Jr. (1) road (1) Roger Penske (1) Ross Chastain (1) roval (2) Ryan Blaney (9) Ryan Sieg (1) Ryan Truex (1) Sam Mayer (3) Shane van Gisbergen (5) Sonoma Raceway (1) Spire Motorsports (1) Superspeedway (1) sztorik (3) Talladega Superspeedway (2) Team Penske (1) Texas Motor Speedway (2) Tyler Reddick (6) Ty Gibbs (1) Wendell Scott (1) William Byron (8) World 600 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása