Heti NASCAR

Lénárt Dávid blogja

4. versenyhét - Phoenix - 1

 

Las Vegas után a bajnoki döntő helyszínére érkezik a NASCAR mezőnye, ahol egy újabb pilóta kerülhet be a rájátszásba.

 

Tartalom

Victoria's Foundation 200

The LiUNA

Pennzoil 400

Phoenix Raceway

Extra: Jeff Gordon kiegyenlít a Phoenix Racewayen

Call811.com Every Dig. Every Time. 200. - Xfinity Series

Shriners Children’s 500 - Cup Series

Tavalyi futam összefoglalója

Extra: Wendel Scott különös futamgyőzelme

Victoria's Voice Foundation 200

A péntek esti Truck Series futam végül nem Kyle Busch vagy Christopher Bell újabb győzelméről, hanem a fiatal washingtoni pilótáról, Rajah Caruthról szólt. Kezdődött mindez az időmérővel, ahol megszerezte első pole pozícióját. Christian Eckest sikerült megvernie csupán 1 ezreddel. Korábban már hírként megjelent, hogy a HendrickCars.com egész évben támogatni fogja a #71-es pilótáját. Hamar megköszönte ezt a bizalmat. Egy remek pitelés után visszakerült az élre, onnan pedig senki nem tudta leszakítani, így megszerezte élete első NASCAR Truck Series futamgyőzelmét.

 

Ez szürreális - mondta Caruth. - Nagyon sokat köszönhetek a HendrickCars.com-nak és Mr. H-nak (Hendricknek), hogy egész évben bizalmat adnak nekem, valamint a Spire-nél dolgozó embereknek. Annyian segítettek nekem eljutni idáig, és ezt el sem hiszem. Egyszerűen nyugodt maradtam. A verseny kis szakaszaiban elvesztettük a pálya pozíciót, de végig esélyesek voltunk.. A srácaim remek kerékcserét hajtottak végre, és én csak végrehajtottam a feladatot.

Wendel Scott (az ő történetéről a folytatásban lehet olvasni) és Bubba Wallace után Rajah Caruth lett a harmadik színes bőrű pilóta, aki meg tudott nyerni egy NASCAR futamot.

 

[caption id="attachment_3800" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Meg Oliphant/Getty Images)[/caption]

A listavezető Tyler Ankrum csak megközelíteni tudta a Spire Motorsports pilótáját. A célbeérésnél 0,851 másodperc volt köztük a különbség.

 

Bárcsak lett volna még 10 körünk, és azt hiszem, meg tudtuk volna szerezni - mondta a futam végén - De ezt sokszor szoktuk mondani a versenyzésben. Bárcsak képesek lettünk volna rá, de azt hiszem, eljön a mi időnk.

Futam végeredménye - Bajnokság állása

Phoenixben nem látjuk a Truck pilótáit, az egyhetes pihenő után jövőhéten, Bristolban versenyeznek újra.

 

The LiUNA!

Megszakadt a Jesse Love pole - Austin Hill győzelmi széria, a harmadik versenyhétvégén egy Cup Seriesben versenyző pilótát intett le elsőnek a kockás zászló. A győzelemért két Joe Gibbs-es pilóta harcolt: Chandler Smith és John Hunter Nemechek. Előbbi az első és a második szakasz megnyerésével okkal bizakodhatott abban, hogy a végső leintésnél is ő halad át elsőnek, azonban hosszabb távon Nemechek bizonyult jobbnak. Ez volt az xfinitys karrierje 10. győzelme, ami 103 rajt után sikerült.

 

Le a kalappal a Joe Gibbs Racing #20-as számú csapata előtt - mondta Nemechek. - Fantasztikus dolog idejönni és nyerni a NASCAR Xfinity Series-ben, ahol korlátozott az indulók száma. Az volt a célunk, hogy eljöjjünk és annyi győzelmet szerezzünk, amennyit csak tudunk. Semmi más nem számít. Gratulálok Tyler-nek (Allen). Ő a csapatfőnök idén a #20-as autóban és ez az első győzelme csapatfőnökként. A spotterünknek, Ryan Blanchardnak is ez az első sikere. Nagyon jó érzés itt Las Vegasban nyerni. Holnapra ki kell pihennem magam, úgyhogy izgatott vagyok.

A poleból induló #00-s pilótája, Cole Custer a második helyen futott be. Austin Hill ugyan nyerni nem tudott, de egy erős top 5-ös eredményt ért el negyedikként befutva. Shane van Gisbergen 27 kör után túlmelegedés miatt feladni kényszerült a futamot.

Futam végeredménye - Bajnokság állása

 

[caption id="attachment_3814" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Meg Oliphant/Getty Images[/caption]

Pennzoil 400

Az előző Las Vegasban rendezett futamot Kyle Larson nyerte, mögötte Christopher Bell végzett, aki az utolsó körökben elég közel került a támadáshoz, de végül be kellett érnie a második hellyel. Idén ez majdnem így történt. Csupán a második helyezett kiléte változott. Ismét Kyle Larson dominálta a futamot. A 267 körből 181-en állt az élen. Az első és a második szakaszt is meg tudta nyerni. A végére odaért a #45-ös pilótája, Tyler Reddick, de a végén ki tudta védekezni Larson a támadásait és nem sikerült akkora nyomás alá kerülnie, ami hibához vezette volna.

 

Már az első szakaszon tudtam, hogy Tyler lesz az, akit meg kell verni - mondta Larson. - Nagyon gyors volt. Azt hittem, hogy ő és Bubba (Wallace) újra együtt fognak dolgozni, ahogy korábban, így örültem, hogy ez nem történt meg. De összességében a csapat nagyszerű munkát végzett, a pitelés és az újraindítások is jól mentek - minden nagyszerű volt. Király, hogy újra győzni tudtam itt Vegasban. Ismét megnyertünk minden szakaszt. Ennél többet nem is kívánhatnék.

Csapattársa, William Byron szerencsétlen helyzetbe került. Autója elejére ugyanis egy nagyméretű szemeteszsák ragadt, amit természetesen le kellett szedni. Ez a plusz kiállás hatalmas hátrányt jelentett számára és körökön keresztül még körhátrányba is került.

Ryan Blaney ismét erős eredményt ért el, harmadik helyével, így jelenleg második a ponttáblázaton.

Végeredmény - Bajnokság állása

[caption id="attachment_3826" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Chris Graythen/Getty Images[/caption]

Phoenix Raceway

Helyszín:

Avondale, Arizona

Épült: 1964

Pálya hossza: 1 mérföld (1,6 km)

Dőlésszög: 3-9 fok kanyarban, 0-11 fok az egyenesben

Kapacitás: 42 000 néző

Legtöbb polepozíció: Kyle Busch, Ryan Newman (4 db)

Legtöbb futamgyőzelem: Kevin Harvick (9 db)

Legutóbbi futamgyőztesek:

  • Ross Chastain (2023 rájátszás)
  • William Byron (2023 alapszakasz)
  • Joey Logano (2022 rájátszás)
  • Chase Briscoe (2022 alapszakasz)
  • Kyle Larson (2021 rájátszás)
  • Martin Truex Jr. (2021 alapszakasz)

Gyártók győzelmei:

  • Chevrolet - 27 db
  • Ford - 19 db
  • Toyota - 7 db
  • Pontiac - 2 db

[caption id="attachment_3828" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Chris Graythen/Getty Images[/caption]

Extra: Jeff Gordon kiegyenlít a Phoenix Racewayen

2007. április 21. Jeff Gordon, a négyszeres bajnok az utolsó 19 körben Tony Stewarttal vívott párharcban az élre állt, és megnyerte a Phoenix Raceway-en rendezett kupafutamot. Mindezt a pole pozícióból tette, amire még soha nem volt példa az 1 mérföldes pályán. Gordonnak ez volt az első győzelme 22 db Phoenix-i indulás után. Ezzel a sikerrel véget vetett egy 25 futamból álló nyeretlenségi sorozatnak, amely egészen az előző év júliusáig nyúlt vissza, amikor Chicagolandben nyert. Gordon és a csapata a következő mérföldkövet akarta megünneőelni: Dale Earnhardtot akarták beérni a győzelmek örökranglistáján. A 2007-es phoenixi sikerével Gordon 76-szor végzett az első helyen, amivel beérte egykori pályán belüli riválisát és pályán kívüli üzlettársát.

Miután átvette a kockás zászlót, Gordon csapata fehér sapkát vett fel Earnhardt tiszteletére, mielőtt a csapat egyik tagja átadta Gordonnak a nagy 3-as zászlót. A szokásos fánkozás után Gordon körbement a pályán, miközben a zászló az ablakban volt.

 

Ez a világot jelenti - mondta Gordon a Foxnak. - Egy olyan pályán győzni, ahol még sosem nyertünk. Mindent beleadtam, még soha nem kellett ilyen keményen vezetnem a győzelemért. ... A '3-as' zászlót tartani... így tisztelegni (Earnhardt előtt) nagyon sokat jelent számomra. Olyan sokat tanultam tőle. Megközelíteni bármit is, amit ő valaha is tett ebben a sportban, elképesztő számomra. Tisztelegni akartunk előtte, már régóta ragaszkodunk ehhez a zászlóhoz.

A teljes versenyt ITT lehet megtekinteni.

[caption id="attachment_3832" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Lesley Ann Miller, USA
LAT Photographic[/caption]

Call811.com Every Dig. Every Time. 200. - Xfinity Series

A hétvégén nem indul a Truck Series mezőnye, így aki nem csak vasárnap akar futamot nézni, az jól jegyezze megy a szombat fél 11-es időpontot. A szokásos nevek mellett a Cup Seriesből William Byron és a múltheti xfinity-s győztes John Hunter Nemechek is indul a futamon.

Indulók:

https://twitter.com/bobpockrass/status/1764777243878817949

Allgaier erős hétvégét vár magától Phoenixre

A 2024-es szezon eddig nem úgy alakul Justin Allgaier számára, ahogy azt eltervezte. A Phoenix Racewayre egy erős kvalifikációs teljesítményt és egy minőségi eredményt vár. A tavalyi bajnoki cím második helyezettje rekordot jelentő 27 rajtja során 9,9-es rajtátlaggal és 9,3-as átlagos célba éréssel büszkélkedhet. Allgaier jelenleg a sorozat tabellájának nyolcadik helyén áll. 2-szer végzett a top 10-ben.

 

Mindig szeretek visszatérni Phoenixbe, és ez a tavaszi futam olyan fontos lett, ahogy egyre mélyebbre tekintünk a szezonban, és hogy mi lesz a tét, amikor ősszel itt leszünk (a Championship 4 versenyen) - mondta Allgaier, aki két győzelmet és egy pole-t szerzett a pályán. - Tudom, hogy (a csapatfőnök) Jim (Pohlman) és mindenki ebben a csapatban egy erős autót fog adni nekem ezen a hétvégén, amely képes lesz az élen futni és harcba szállni a győzelemért. Remélhetőleg el tudunk kerülni minden bajt odakint, és ott leszünk, ahol szeretnénk lenni a kockás zászlónál.

[caption id="attachment_3830" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Christian Petersen/Getty Images[/caption]

Shriners Children’s 500 - Cup Series

Phoenixben debütál a NASCAR új csomagja a rövid pályákra és az országúti pályákra

A NASCAR a versenyzőkkel és a csapatokkal együttműködve a holtszezonban a következő változásokat jelentette be a Next Gen autó rövidpályás és országúti pályák csomagjában: 2024-től a NASCAR Cup Series autói egyszerűsített diffúzorral fognak közlekedni az egy mérföldes vagy annál rövidebb pályák többségén, valamint az összes road pályán. (Kivéve: Bristol és Dover.) A Los Angeles Memorial Coliseumban még nem használták az egyszerűsített diffúzort.

Noah Gragson egyre nagyobb tényezővé válik

A Stewart-Haas Racing #10-es számú pilótájának szezonja eddig remekül alakul. Az új csapatba igazolása pozitív hatást válthat a karrierjében. Las Vegasban már a 6. helyen ért célba, emellett van egy 9. helyezése Daytonából és egy kiesés Atlantából. Múlthéten az időmérőn nem remekelt, de a nagyszerű versenytempója visszahozta az élmezőnybe.

Nagyon jól gyakoroltunk; tegnap másodikak voltunk a gyakorláson, és úgy gondoltam, hogy nagyon jól felkészültünk, aztán nagyon rosszul vezettem alul - mondta Gragson. - A 30. helyre kvalifikáltam magam, de egész nap folyamatosan feljebb léptünk és haladtunk. A csapat fantasztikus munkát végzett... egyszerűen kiváló munkát. Nagyszerű nap ez a hatodik hely.

Az Xfinity Seriesből már jól ismeri a phoenixi aszfaltcsíkot. 2022-ben a tavaszi futamon őt intették le elsőként. Kétszer végzett a második helyen. A legfájóbb számára a 2022-es rájátszásbeli futam, ahol Ty Gibbs győzte le és hódította el a bajnoki címet. Tavaly a Cup Seriesben a 32. helyről 29. lett.

Indulók:

https://twitter.com/jayski/status/1764777475194634611

Tavalyi futam összefoglalója

[su_youtube_advanced url="https://www.youtube.com/watch?v=jZrvApLYHNQ"]

[caption id="attachment_3835" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: ISC Images & Archives via Getty Images)[/caption]

Extra: Wendel Scott különös futamgyőzelme

1963. december elsején járunk, a NASCAR hőskorszakában a floridai Jacksonville-ben található Speedway Parkban. A pálya erősen göröngyös földes oválpálya volt, ahol több versenyző is kiesett kerék- és tengelytöréssel. A 200 körös verseny 175. körében Petty lett az újabb áldozat. Ekkor jött Wendel Scott, aki lecsapott a kínálkozó lehetőségre és átvette a vezetést. A verseny hátralévő része technikai gondtól mentesen zajlott és egy pilóta sem előzte meg. Jogosan tehát az utolsó kanyar után katartikusan várta, hogy elsőként leintse őt a kockás zászló. Ez azonban nem történt meg. Sokkot kapta figyelte az eredményjelző táblát, ami az első 5 helyezett számát hivatott mutatni. Azonban az összes szám eltűnt.

Szép csendben Wendel Scott történelmet írt úgy, hogy rajta és pár csapattagon kívül tudott volna valaki. Az első feketebőrű versenyzővé vált, aki megnyert egy NASCAR futamot, mégsem volt felhőtlen az öröme a célbaéréskor.

Mint utána kiderült, a kockás zászló a mögötte érkező Buck Bakert intette le, akit Scott a futam során kétszer is megelőzött. A NASCAR illetékesei állítólag amiatt aggódtak, hogy hogyan reagálna arra a fehér közönség, ha egy fekete férfi a győzelmi körben megcsókolna egy fehér szépségkirálynőt – ami akkor bevett szokás volt a futam leintésekor.

Amikor a verseny végeztével elhagyta a tömeg a jacksonville-i pályát, kihirdették, hogy a verseny nyertese nem más, mint Wendel Scott.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetinascar.blog.hu/api/trackback/id/tr2818437337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

A.J. Allmendinger (1) AJ Allmendinger (1) Alex Bowman (2) All-Star Open (1) All-Star Race (1) Aric Almirola (1) Atlanta Motor Speedway (1) Austin Cindric (2) Austin Hill (2) Bill Elliott (1) Bobby Labonte (1) Boris Said (1) Brad Keselowski (2) Brenden Queen (1) Bristol Motor Speedway (1) Bubba Wallace (2) Chandler Smith (1) Charlotte 600 (2) Charlotte Motor Speedway (4) Chase Briscoe (1) Chase Elliott (8) Chicago (2) Christian Eckes (2) Christopher Bell (3) Chris Buescher (2) Circuit of The Americas (1) Clash (1) Coca-Cola 600 (1) Cole Custer (1) Corey Heim (3) Curtis Turner (1) Dale Earnhardt (1) Darlington Raceway (2) Darrell Waltrip (1) Daytona 500 (1) Daytona International Speedway (2) Denny Hamlin (13) Dover Motor Speedway (1) előzetes (22) Front Row Motorsport (1) Hall of fame (1) Hendrick Motorsports (1) Homestead-Miami Speedway (1) Húsvét (1) Iowa Speedway (1) Jeff Gordon (1) Jesse Love (2) Jimmie Johnson (2) Joey Logano (2) Joe Lee Johnson (1) Justin Allgaier (2) Kansas Speedway (2) Kaulig Racing (1) Kevin Harvick (3) Kurt Busch (1) Kyle Busch (6) Kyle Larson (17) L.A. Coliseum (1) Las Vegas Motor Speedway (3) Martinsville Speedway (1) Martin Truex Jr. (12) Michael McDowell (3) Nashville Superspeedway (1) New Hampshire (1) Noah Gragson (1) North Wilkesboro Speedway (1) összefoglaló (2) Phoenix Raceway (2) Playoff (6) Pocono (2) Pocono Raceway (2) portland (1) Rajah Caruth (2) Richmond Raceway (1) Ricky Stenhouse Jr. (1) road (1) Roger Penske (1) Ross Chastain (1) roval (2) Ryan Blaney (9) Ryan Sieg (1) Ryan Truex (1) Sam Mayer (3) Shane van Gisbergen (5) Sonoma Raceway (1) Spire Motorsports (1) Superspeedway (1) sztorik (3) Talladega Superspeedway (2) Team Penske (1) Texas Motor Speedway (2) Tyler Reddick (6) Ty Gibbs (1) Wendell Scott (1) William Byron (8) World 600 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása