Heti NASCAR

Lénárt Dávid blogja

9. versenyhét - Texas

 

Tavalyhoz hasonlóan idén is csak egyszer versenyez a NASCAR mezőnye a Texas Motor Speedwayen, most azonban nem a rájátszásban, hanem az alapszakaszban.

 

Long John Silver’s 200

A NASCAR egyik legikonikusabb pályáján, a Martinsville Speedwayen nem maradhatott ki egyik kategória sem. Christian Eckes egy nagyszerű taktikát alkalmazva megnyerte a magyar idő szerint szombat hajnali Truck versenyt. Eckes sem az első, sem a második megszakításkor sem állt ki pitelni. Az első körtől a 104.-ig ő állt az élen, így mindkét szakaszt megnyerte. A harmadik periódust a 19. helyről kezdte meg. Ty Majeski, a pole pozícióból induló pilóta nem lehetett nyugodt az első helyen. A 172. körben újra visszavette Eckes a vezetést, amit a verseny végéig ki nem engedett a kezei közül.

Egy újabb debütálónak lehettünk szemtanúi. Az ausztrál Supercarsból érkező Cameron Waters tette meg első métereit - vagy inkább mérföldjeit - a NASCAR-ban. Végül a 30. helyen végzett,a 177. körben a #66-osa balesetbe keveredett.

 

Nagyon jól éreztem magam ma este és egész nap - mondta Waters. - Ez teljesen más versenyzés, mint amit általában csinálok, és most csak a tanuláson volt a hangsúly. A végén egyszerűen nem volt hova mennem, és kiütöttem a hűtőt. Kár érte, de jól éreztem magam, tanultam, és volt néhány fantasztikus csatám is.

VÉGEREDMÉNY - BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

 

[caption id="attachment_4009" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Jared C. Tilton/Getty Images[/caption]

DUDE Wipes 250

A drámai végjátékban Aric Almirola örülhetett a legjobban, aki a Cup Serieses visszavonulása utáni első futamgyőzelmét ünnepelhette Martinsvilleben. A győztes kiléte csak a hosszabbítás után derülhetett ki. Almirola a versenytáv több mint felét az élen töltötte, de az első hely valószínűleg csapattársa, Sheldon Creed nélkül nem lehetett volna meg. A hosszabbítás első körében Creed egy agresszív manőverrel próbálta megelőzni az Almirolával csatázó Mayert. Ez a kísérlet azonban mindkettejüket lelassította, így a #20-as gond nélkül elment az első helyen. Az utolsó körös sárga zászló pedig borítékolta a futamgyőzelmet Aric Almirolának, aki idén először begyűjtötte a 100.000 dolláros (kb. 36.000.000 Ft) Dash4Cash bónuszt.

VÉGEREDMÉNY - BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

 

[caption id="attachment_4014" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: James Gilbert/Getty Images[/caption]

Cook Out 400

Hendrick Motorsports 1-2-3 a csapat 40. évfordulóján! Ahogy az Xfinity, úgy a Cup futam is hosszabbításban dőlt el. A futamot William Byron nyerte, aki idén már a harmadik győzelménél tart (Daytona, Richmond, Martinsville).

 

Nagyon büszke vagyok mindenkire a Hendrick Motorsportnál - mondta Byron. - Nagy Hendrick-rajongóként nőttem fel. Itt lenni a 40. évfordulón, mindaz, ami ebben a szervezetben történik, az összes ember, minden az emberekről szól. Szeretném megköszönni Hendrick úrnak és (feleségének) Lindának, valamint mindenkinek, aki részt vesz benne. Elég félelmetes... Martinsville-ben nyerni... A rövid pályákon küszködtünk. Itt meg egyre feljebb jutottunk. Nagyszerű csapatom van. Ők tartották bennem a lelket. Rossz volt a végén újraindulni, de ez már csak így megy.

Byron 8 futamból 3-at megnyert, ilyen legutoljára 2019-ben történt.

Martin Truex körhátrányban fejezte be a futamot, így már egyetlen pilóta sem teljesítette a 2024-es szezon összes körét. Hendrick és JGR uralom van jelenleg a Cup Seriesben. A két csapat a szezon 8 futamából 7-et megnyert. Las Vegastól Martinsvilleig az összes kör 82,4%-át a két csapat valamelyik pilótája vezette.

Kyle Larson az első szakaszban megállíthatatlan tűnt, a 80 körös etap összes körében az élen állt. Végül a második hellyel kellett beérnie.

 

Gratulálok Williamnek - mondta Larson. - Nagyon jó munkát végzett. A zöld zászlós pitelés után mindannyiunkat leiskolázott. Nagyon jó munkát végzett, mindannyiunkat megelőzött. Jó tempót tudott diktálni, és még mindig jól átjutott a forgalmon. Az autóm nagyon jól érezte magát. Szerintem mindannyian egyforma sebességgel mentünk, őszintén szólva. Csak a második szakaszban vesztettem egy kicsit a pozíciómból. Ezt nem tudtam leküzdeni.

A Hendrick-parti egyetlen negatívuma a csapattulajdonos hiánya volt, aki térdprotézis műtéten esett át, és nem tudott részt venni. Jeff Gordon azonban ott volt, hogy nagykövetként képviselje a szervezetet.

 

Ezek a srácok, ez a három srác, valamint Bowman, kihajtották a belüket - mondta Gordon. - És mi a helyzet William Byronnal, a #24-es számú autóval? Minden alkalommal, amikor egy mérföldkőnek számító napunk, lehetőségünk vagy pillanatunk van, ő mindig jól teljesít.

VÉGEREDMÉNY - BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

 

[caption id="attachment_4020" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Jared C. Tilton/Getty Images[/caption]

Portré: Bobby Labonte

[caption id="attachment_4023" align="alignleft" width="200"] Fotó: Chris Graythen/Getty Images[/caption]

Robert "Bobby" Alan Labonte 1964-ben született a texasi Corpus Christiben. Ötéves korában kezdett el versenyezni egy szülővárosában rendezett quarter midget versenyen. Alig egy évvel később megnyerte első futamát, és belekezdett a negyedmérföldes versenyzésbe országszerte az Egyesült Államokban, amelyek közül sokat meg is nyert. 1978-ban áttért a gokartozásra, és az egész család Észak-Karolinába költözött, hogy támogassák idősebb testvérét, Terry-t, aki ott a kupasorozatba jutott. Bobby Labonte folytatta a versenyzést, és miután számos különböző divízióban indult.

1982-ben debütált a Busch Series-ben. A diploma megszerzése után a Hagan Racingnél dolgozott, és továbbra is különböző divíziókban versenyzett 1985-ig, amikor is visszatért a Busch Seriesbe.

A Busch Series második szezonjában Labonte megszerezte első pole pozícióját, és második lett Road Atlantában. 1990-ben Labonte a Busch Series-ben versenyzett teljes munkaidőben, saját #44-es Slim Jim Oldsmobile-jával. Amellett, hogy jól teljesített a pályán, abban az évben elnyerte a legnépszerűbb versenyző díját.

1991-ben megszerezte első futamgyőzelmét Bristolban, majd az Indianapolis Raceway Parkban is nyerni tudott. Remek teljesítményt nyújtott abban az évben, aminek a végén ő lett a Busch Series bajnoka. Ebben az évben debütált a Cup Seriesben. Két futamot teljesített, az elsőt Doverben, a másodikat pedig Michiganben. Mindkét futamot motorhiba miatt kényszerült a befejezni.

1993-ban már teljes szezonos pilótává vált a Cup Seriesben. Az első futamgyőzelemre 1995. május 28-ig kellett várni, amikor is megnyerte a Coca-Cola 600-at. Mögötte testvére, Terry Labonte futott be.

 

[caption id="attachment_4027" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: NASCAR Media[/caption]

Karrierje csúcspontja 2000-ben jött el. 4 futamgyőzelemmel (Rockingham, Indianapolis, Darlington, Charlotte) ő lett a Winston Cup Series bajnoka. Csupán 3 hétig nem ő volt a listavezető, 2 pole pozíciót szerzett és 19-szer ért be a top 5-be. Mind a 34 futamot sikerült befejeznie, ami ritkaság számba megy. A szezon összes körének 99,91%-át teljesítette. Csak 8 körrel maradt el az összes versenytávnál.

2003-ig sikerült még az eddigi futamgyőzelmeihez 5-öt hozzácsatolni.

11 szezon után eligazolt a Joe Gibbs Racinghez, ettől kezdve már nem sikerült meglátogatnia a Victory Lanet.

Utolsó szezonjában 2016-ban már csak a superspeedwayeken ment. Utólsó futamát Talladegán teljesítette, ahol 31.-ként ért célba.

Bár a NASCAR Cup Series-beli karrierje befejeződött, Labonte továbbra is aktív maradt az autósportban. 2017-ben Európában versenyezni kezdett a NASCAR Whelen Euro Elite 1 Series-ben, ahol három szezon alatt több futamon is részt vett. 2018-ban még dobogót is szerzett. 2021-ben kezdett el versenyezni a SMART Modified Touron és a Superstar Racing Experiencen (SRX).

Emellett a televíziós közvetítésekben is aktív, rendszeresen szerepel az FS1 csatorna Race Hub és Race Day műsoraiban elemzőként.

 

SpeedyCash.com 250 - Truck Series

Bár a ThorSport Racing versenyzője, Ty Majeski vezeti a pontversenyt 248 ponttal, Eckes minden héten folyamatosan farag az előnyéből, és a negyedik helyen áll (-11). A jelenleg a rájátszásba jutott négy versenyző közül ő gyűjtötte a legtöbb rájátszás-pontot (13). Texasban élre törhet? Négy indulás során Eckes két ötödik helyezést, két top 10-es helyezést ért el és 90 kört vezetett. Kétszer intették le a második helyen. Tavaly a 15. helyen végzett. Ha a feltörekvő sztár ezen a hétvégén ismét a Victory Lane-re talál, akkor ő lesz az első versenyző, aki egymás után nyerni tud ebben a szezonban.

Indulók:

https://twitter.com/bobpockrass/status/1777432134069661909

[caption id="attachment_4034" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Jonathan Bachman/Getty Images[/caption]

Andy’s Frozen Custard 300 - Xfinity Series

Folytatódik az Xfinity Dash 4 Cash a Texas Motor Speedwayen

Múlt hétvégén a Martinsville Speedwayen Chandler Smith, Aric Almirola, Jesse Love és Parker Kligerman versenyeztek a 100 000 dolláros Dash 4 Cash bónusz megnyeréséért, és a veterán Aric Almirola volt az, aki hazavihette a nagy csekket, miután a győzelmi sávban landolt a 0,526 mérföldes pályán.

A győzelemmel Almirola esélyt kapott volna arra, hogy a Texas Motor Speedwayen ismét részt vegyen a Dash 4 Cash-en, de mivel nem nevezett a hétvégi Andy's Frozen Custard 300-as versenyre, a következő négy legjobban végző jogosult versenyző fog a pénzért száguldani :

 

  • Sam Mayer
  • Justin Allgaier
  • Chandler Smith
  • Sheldon Creed

Tapasztalat alapján Justin Allgaierre tennénk a voksunknak 26 indulásával magasan ő a legtapasztaltabb pilóta a négyesből. Azonban ez csak egy tényező a sok-sok mellett, amik eldöntik, hogy ki szerzi meg a 100.000 dollárt.

Indulók:

https://twitter.com/bobpockrass/status/1777431775083397491

[caption id="attachment_4036" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Jonathan Bachman/Getty Images[/caption]

AutoTrader EchoPark Automotive 400 - Cup Series

John Hunter Nemechek az 50. futamjára készül. A Legacy Motor Club versenyzője pont a Texas Motor Speedwayen debütált. Ő lesz a 311. pilóta aki eléri ezt a mérföldkövet a NASCAR Cup Seriesben.

Jimmie Johnson a szezonbéli második futamára készül

A Legacy Motor Club ezen a héten egy kicsit extra elfoglalt lesz, mivel a hétvégén a Texas Motor Speedwayen a tulajdonos/versenyző és hétszeres NASCAR Cup Series bajnok Jimmie Johnson harmadik autóját is bevetik.

Johnson a Texas Motor Speedwayen 35 indulásból hetet győzelemmel zárt .

Az idei szezonban először a Daytona 500-on indult, ahol a 23. helyről rajtolva a 28. helyen végzett. Johnson bejelentette 2024-es részidős menetrendjét, amely a következőket tartalmazza: Texas Motor Speedway (április 14.), Dover Motor Speedway (április 28.), Kansas Speedway (május 5. és szeptember 29.), Indianapolis Motor Speedway (július 21.), Charlotte Motor Speedway (május 26.), Las Vegas Motor Speedway (október 20.) és Phoenix Raceway (november 10.).

Indulók:

https://twitter.com/bobpockrass/status/1777431292830748923

Az oddsok alapján...

  1. Kyle Larson - 4x
  2. Tyler Reddick - 6x
  3. Denny Hamlin - 6,5x
  4. William Byron - 7x
  5. Ryan Blaney - 8,5x
  6. Martin Truex Jr. - 10x
  7. Christopher Bell - 12x
  8. Ross Chastain - 14x
    Chase Elliott - 14x
  9. Ty Gibbs - 16x
    Bubba Wallace - 16x
  10. Kyle Busch - 18x

Menetrend

Péntek

22:05 - Truck Series szabadedzés

22:35 - Truck Series szabadedzés

Szombat

0:00 - Xfinity Series - szabadedzés

0:30 - Xfinity Series - időmérő

2:30 - Truck Series - verseny

16:35 - Cup Series - szabadedzés

17:20 - Cup Series - időmérő

19:30 - Xfinity Series - verseny

Vasárnap

21:30 - Cup Series - futam

Tavalyi futam összefoglalója

[su_youtube_advanced url="https://www.youtube.com/watch?v=hRvMk9iI2Go"]

A bejegyzés trackback címe:

https://hetinascar.blog.hu/api/trackback/id/tr3718437343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

A.J. Allmendinger (1) AJ Allmendinger (1) Alex Bowman (2) All-Star Open (1) All-Star Race (1) Aric Almirola (1) Atlanta Motor Speedway (1) Austin Cindric (2) Austin Hill (2) Bill Elliott (1) Bobby Labonte (1) Boris Said (1) Brad Keselowski (2) Brenden Queen (1) Bristol Motor Speedway (1) Bubba Wallace (2) Chandler Smith (1) Charlotte 600 (2) Charlotte Motor Speedway (4) Chase Briscoe (1) Chase Elliott (8) Chicago (2) Christian Eckes (2) Christopher Bell (3) Chris Buescher (2) Circuit of The Americas (1) Clash (1) Coca-Cola 600 (1) Cole Custer (1) Corey Heim (3) Curtis Turner (1) Dale Earnhardt (1) Darlington Raceway (2) Darrell Waltrip (1) Daytona 500 (1) Daytona International Speedway (2) Denny Hamlin (13) Dover Motor Speedway (1) előzetes (22) Front Row Motorsport (1) Hall of fame (1) Hendrick Motorsports (1) Homestead-Miami Speedway (1) Húsvét (1) Iowa Speedway (1) Jeff Gordon (1) Jesse Love (2) Jimmie Johnson (2) Joey Logano (2) Joe Lee Johnson (1) Justin Allgaier (2) Kansas Speedway (2) Kaulig Racing (1) Kevin Harvick (3) Kurt Busch (1) Kyle Busch (6) Kyle Larson (17) L.A. Coliseum (1) Las Vegas Motor Speedway (3) Martinsville Speedway (1) Martin Truex Jr. (12) Michael McDowell (3) Nashville Superspeedway (1) New Hampshire (1) Noah Gragson (1) North Wilkesboro Speedway (1) összefoglaló (2) Phoenix Raceway (2) Playoff (6) Pocono (2) Pocono Raceway (2) portland (1) Rajah Caruth (2) Richmond Raceway (1) Ricky Stenhouse Jr. (1) road (1) Roger Penske (1) Ross Chastain (1) roval (2) Ryan Blaney (9) Ryan Sieg (1) Ryan Truex (1) Sam Mayer (3) Shane van Gisbergen (5) Sonoma Raceway (1) Spire Motorsports (1) Superspeedway (1) sztorik (3) Talladega Superspeedway (2) Team Penske (1) Texas Motor Speedway (2) Tyler Reddick (6) Ty Gibbs (1) Wendell Scott (1) William Byron (8) World 600 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása