Heti NASCAR

Lénárt Dávid blogja

3. versenyhét - Las Vegas - 1

 

Las Vegasban rendezik a NASCAR harmadik versenyhétvégéjét, ahol már nem a draft és az egész futamon át tartó szélárnyékozás lesz a főszereplő.

Túl vagyunk a NASCAR Cup Series utóbbi évének egyik, hanem a legemlékezetesebb utolsó körén. Busch, Blaney és Suarez egymás mellett ért célba. Végül Daniel Suarez nyert 0,003 másodperccel, ami a NASCAR történetének második legszorosabb befutója volt. (Jelenleg a legszorosabb befutó rekordját két páros is tartja, 0,002 másodperccel: Rick Craven és Kurt Busch - 2003, Darlington, Jimmie Johnson és Clint Bowyer - 2011, Talladega)

Természetesen a mexikói pilóta nagyon örült a sikernek és még a fánkozás után sem hitte el igazán, milyen szoros befutóban sikerült a többiek előtt végeznie.

 

Nagyon szoros volt. Olyan közel voltunk egymáshoz. Jó verseny volt. Ryan Blaney ott volt, Kyle Busch, Austin Cindric is remekül tolt. A hátsó egyenesben nem lökdösött, mert tudta, hogy a csapattársához megyek, de ember, micsoda munka volt. A második körben balesetbe kerültem. A srácok elképesztő munkát végeztek az autó megjavításában. Nem tudom eléggé megköszönni mindenkinek, a Trackhouse Racingnek, a Freeway Insurance-nek, a Chevrolet-nek, az itteni csodálatos szurkolóknak. Ezaz, így tovább!

Suarez az atlantai sikere után már két futamgyőzelemnél jár a Cup Seriesben. Első futamgyőzelmét Sonomában ünnepelte 2022-ben. Az idei évben is intették már le elsőként az LA Coliseumban, ahol a Clash betétfutamaként a mexikói szériában versenyzett. Tavaly nem sikerült bekerülnie a playoffba, de idén már a második versenyhétvégén sikerült is bejutnia a legjobbak közé.

 

Micsoda klassz befejezés - értékelte pozitívan a futamot Ryan Blaney, a második helyezett. - Köszönöm a szurkolóknak, hogy kitartottak mellettem. Ez nagyon jó móka. Mindig jó, amikor ezt meg tudjuk csinálni, tiszta verseny, hárman egymás mellett célba érve. Örülök Danielnek. Jó volt Kyle-lal versenyezni. Nem panaszkodhatok.

Kyle Busch a 'Verdák' című filmre utalt, ahol hasonló célfotó döntötte el a futam sorsát. Ő érkezett meg középen, végül harmadik lett és még így is csak 0,007 másodpercre volt Suareztől.

 

Ez frusztráló; mérges vagyok, mert úgy éreztem, hogy ma az első öt autó között voltunk, és jó esélyünk lett volna. A 12-es gyors volt; megérdemelten, valószínűleg ők voltak az egyik leggyorsabb autó. A sok vérontás miatt, ami történt, nyilvánvaló volt, hogy pár esélyes kiesik a futamból. Egy kicsit túlságosan is a 99-es (Suarez) elé kerültem, és a kanyarban jó lendületet kapott. Nem hittem, hogy a külső íven fog győzni. Én a 12-esre (Blaneyre) figyeltem. Megesküdtem, hogy a előtte voltam a célvonalon, de nyilvánvalóan rosszul látok. Azt hiszem, erősebb szemüvegre van szükségem."

Suarez győzelmével eldőlt az is, hogy idén sem az nyeri a második futamot, aki az elsőt. Ez a sorozat már 15 éve íródik. Legutóbb Matt Kensethnek sikerült ez, Daytonában és Fontanában.

 

[caption id="attachment_3758" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Alex Slitz/Getty Images[/caption]

Ambetter Health 400 Top 10:

  1. Daniel Suarez
  2. Ryan Blaney
  3. Kyle Busch
  4. Austin Cindric
  5. Bubba Wallace
  6. Ricky Stenhouse Jr.
  7. Ross Chastain
  8. Michael McDowell
  9. Chris Buescher
  10. Ty Gibbs

Buschnak nem volt oka a panaszra, noha a Cup Seriesben nem sikerült nyernie, trófea nélkül nem távozott Atlantából. A szombaton megrendezett Truck Series futamon sikerült a #7-es számú autóval beugrósként megnyernie a futamot. Ez volt a 65. győzelme a szériában.

Az xfinitysek futamának vége kisebb káoszba torkollott. A futamot domináló, poleból induló Jesse Love a végső újraindítást követően kifogyott az üzemanyagból. Lelassuló autóját vetélytársai gyorsulták le. Többek között Austin Hill, aki a daytonai siker után Atlantában is meglátogatta a Victory Lanet. A sorminta eddig Love pole - Hill győzelem az eddig megrendezett két futamon.

Truck Series futam összefoglaló, Xfinity Series futam összefoglaló, Cup Series futam összefoglaló

 

[caption id="attachment_3764" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Chris Graythen/Getty Images[/caption]

Las Vegas Motor Speedway

Helyszín: Las Vegas, Nevada

Épült: 1996

Pálya hossza: 1,5 mérföld (2,41 km)

Dőlésszög: 20 fok kanyarban, egyenesben 9-12 fok

Kapacitás: 123 000 néző

Legtöbb pole pozíció: Kyle Busch, Kevin Harvick, Kasey Kahne (3 db)

Legtöbb futamgyőzelem: Jimmie Johnson (4 db)

Legutóbbi futamgyőztesek: 

 

  • Kyle Larson (2023 rájátszás)
  • William Byron (2023 alapszakasz)
  • Joey Logano (2022 rájátszás)
  • Alex Bowman (2022 alapszakasz)
  • Denny Hamlin (2021 rájátszás)
  • Kyle Larson (2021 alapszakasz)

Gyártók győzelmei:

 

  • Ford - 14
  • Chevrolet - 12
  • Toyota - 5
  • Dodge - 1

[caption id="attachment_3773" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Dylan Buell/Getty Images)[/caption]

Victoria's Voice Foundation 200 - Truck Series

Tartja jó szokását mindkét betétfutam, így újra látjuk versenyezni a NASCAR mindhárom szériáját. A Truck futam magyar idő szerint szombat hajnali 3 órakor kezdődik. Az atlantai futamgyőzelme után itt is láthatjuk Kyle Buscht. A hazai pályán szereplő pilóta nagy esélyekkel indul, 2018-ban, 19-ben, 20-ban, és 23-ban is borsot tört a többiek orra alá.

Nem meglepő párosítás a Toyota győzelem a Las Vegas Motor Speedwayen rendezett Truck futamon. A gárda már 14 győzelemnél jár, amivel a tabella élén helyezkednek. A Chevrolet 10-szer, a Fordok 5-ször, míg a Dodge 2-szer tudott nyerni.

Christopher Bell, a Cup Seriesben versenyző pilóta tiszteletét teszi a kategóriában és azon lesz, hogy a Toyoták győzelme 15 darabra ugorjon.

 

Mindig nagyon szórakoztató a NASCAR Truck Series-ben versenyezni, és nagyon izgatottan várom, hogy a Mobil 1-gyel versenyezhessek a Las Vegas Motor Speedway fényei alatt. Nagyon hálás vagyok a Toyotának, a TRD-nek, a TRICON-nak és a Mobil 1-nek a lehetőségért. Már korábban is közel jártam a győzelemhez Vegasban a Trucksban, és nagyon szeretném, ha ezúttal is sikerülne.

2017-es Truck futamra utalt, ahol Ben Rhoades mögött a második helyen ért célba. Bell és Busch tehát az a két Cup Seriesben versenyző pilóta, akik pénteken is versenyezni fognak.

Zane Smith, a NASCAR Truck Series 2022-es bajnoka idén először visszatér a szériába. A McAnally-Hilgemann Racing #91-esében látjuk. Smith tavaly két győzelmet, (Daytona és COTA), három polet és 10 db top 5-ös helyezést szerzett. A szezon során Bristolban, Texasban és Kansasben indul Truck futamon.

A HendrickCars.com kiterjesztette Rajah Caruth és a #71-es Spire Motorsports csapatával való partnerségét a teljes 2024-es versenynaptárra. Korábban már bejelentették, hogy a HendrickCars.com idén 10 versenyen keresztül Caruth főszponzora lesz. A 21 éves washingtoni születésű versenyző a Daytona International Speedwayen egy harmadik helyezéssel nyitotta a szezont, amit a múlt hétvégén az Atlanta Motor Speedwayen egy nyolcadik helyezéssel támasztott alá.

 

Rajahnak óriási rajtja volt 2024-ben - mondta Gary Davis, a Hendrick Automotive Group ügyvezető alelnöke - Ha kombináljuk a pályán mutatott potenciálját, azt ahogyan önmagát és a HendrickCars.com-ot képviseli, a lenyűgöző közösségi médiajelenlétét és a szurkolók hihetetlen támogatását, nem hagyhattuk ki, hogy az egész szezonban támogassuk őt.

Victoria's Voice Foundation 200 indulók:

https://twitter.com/bobpockrass/status/1762227293437514204

[caption id="attachment_3778" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Chris Graythen/Getty Images[/caption]

The LiUNA! - Xfinity Series

Remek két futamot láthattunk a Nascar másodosztályában. A rengeteg nagy név kiváló versenyeket adott eddig a nézőknek. A szezonnyitó két győzelemmel Austin Hill lett a NASCAR Xfinity Series történetének negyedik olyan pilótája, aki megnyerte a szezon első két futamát; ezzel csatlakozott Dale Earnhardt (1986), Chad Little (1995) és Tony Stewart (2008) mellé. Főbb kihívói azonban azon lesznek, hogy ez a széria Las Vegasban érjen véget. Ha a "Bűn Városában" is győzne, akkor a sorozat történelmében ő lenne az egyetlen pilóta, aki elérte ezt a teljesítményt. Főbb kihívók alatt remészetesen az idén debütáló Jesse Lovera gondolunk, aki a múltheti 169 körös futamon 157-et töltött az élen, majd a balszerencse utolérte. A szintén idén debütáló Shane van Gisbergen elsőnek jár intermediate ovalon, az ő teljesítményére is sok szempár fog szegeződni.

A Hendrick Motorsports a 17-es Chevrolettel 10 NASCAR Xfinity Series versenyen indul az idei szezonban.

 

A #17-es rajtszámú autó nagy része a történetünknek, és különleges lenne, ha a 40. évfordulós szezonunkban győzni - és gyakran győzni - tudnánk vele - mondta Rick Hendrick, a csapat tulajdonosa. - A szponzoráció nagy sikert hozott a HendrickCars.com és a márkakereskedéseink számára, és örülünk, hogy további futamokkal bővíthetjük és egy újabb szintre emelhetjük 2024-ben.

A Hendrick Motorsports 10 futamos Xfinity Series menetrendje:

 

  • Március 9.: Phoenix Raceway (William Byron)
  • Március 23.: Circuit of the Americas (Kyle Larson)
  • Május 11.: Darlington Raceway (Byron)
  • Május 25.: Charlotte Motor Speedway (Chase Elliott)
  • Június 8.: Sonoma Raceway (Boris Said)
  • Június 22.: New Hampshire Motor Speedway (Alex Bowman)
  • Július 6.: Chicago utcai pálya (Larson)
  • Július 13.: Pocono Raceway (Byron)
  • Aug. 31.: Darlington Raceway (Elliott)
  • Szeptember 14.: Watkins Glen (Byron)

The LiUNA! indulók:

https://twitter.com/bobpockrass/status/1762226573829455978

[caption id="attachment_3775" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Meg Oliphant/Getty Images[/caption]

Pennzoil 400 - Cup Series

Derek Kraus révén Las Vegasra is jut debütáló a NASCAR legmagasabb kategóriájában. A Kaulig Racing #16-os Chevroletében látjuk a 22 éves pilótát. Kraus a tavalyi szezonban 8 futamon indult az Xfinity Seriesben, háromszor pedig a Truck Seriesben. Legutóbb 2022-ben volt teljes versenyző a Truck Seriesben. Legjobb eredménye egy 2. helyezés a 2020-as darlingtoni versenyről.

 

Pennzoil 400 indulók:

https://twitter.com/bobpockrass/status/1762225955974561973

[caption id="attachment_3781" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Chris Graythen/Getty Images[/caption]

Akikre érdemes odafigyelni

Kyle Larson

A fogadóirodák nagyon bíznak a Hendrick #5-ösében. Győzelme csupán négyszeres pénzt hoz a konyhára. Két győzelme már van Vegasból. 2021-ben és 2023-ban nyert itt. Utóbbi sikere egy fontos mérföldkő volt a szezonja során, hiszen azzal, hogy maga mögött tartotta Christopher Bellt, bekerült a legjobb 4 mezőnyébe. Az utolsó körben sem volt a győztes kiléte, azonban Larson higgadsága a Victory Laneig repítette őt.

William Byron

Daytonát már sikerült idén megnyernie, a bajnokság tabelláján előkelő helyen áll. 2. helyezett 76 ponttal, csupán 1 pont választja el az első helyezett Kyle Buschtól. A tavalyi márciusi futamot domináns teljesítménnyel sikerült megnyerie. 176 kört töltött az élen. Az első és a második szakasz végén is őt intették le elsőnek. Ezeknek tudatában tehát nem lenne nagy meglepetés, ha ő lenne Larson kihívója. Vagy inkább ez fordítva?

Denny Hamlin

A legesélyesebb toyotás győzelme szintén 8,5-szeres jutalommal járna. 2021 szeptemberében szerezte meg első és máig egyetlen győzelmét Vegasból. Időmérőn még nem sikerült első helyen végeznie.

Ryan Blaney

A címvédő idén a 30. és a 2. helyen ért célba. Utóbbin a már említett 3 ezreddel maradt alul. Idei versenyzését nézve úgy tűnik, idén sem mást akar látni a bajnoki trónban, hanem saját magát. 1 időmérős győzelmet eltekintve nem aratott még sikert a Las Vegas Motor Speedwayen. 5 -ször végzett az első 5 hely valamelyikén.

Fekete ló

A vegasi fekete ló nem más lesz, mint a tavalyi időmérők legjobbja, a legjobb 4-be bekerülő Christopher Bell. Ugyan még nem sikerült itt nyernie, a múltkori idelátogatása nagyon is meggyőzőnek tűnt. Egy kicsivel nagyobb agresszivitással akár meg is előzhette volna Larsont az utolsó métereken. Kétszer végzett a Top 5-ben és kétszer indult az első helyről.

 

Tavalyi Pennzoil 400 összefoglalója

[su_youtube_advanced url="https://www.youtube.com/watch?v=lsy6wXezQU4&t=434s"]

A bejegyzés trackback címe:

https://hetinascar.blog.hu/api/trackback/id/tr7218437335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

A.J. Allmendinger (1) AJ Allmendinger (1) Alex Bowman (2) All-Star Open (1) All-Star Race (1) Aric Almirola (1) Atlanta Motor Speedway (1) Austin Cindric (2) Austin Hill (2) Bill Elliott (1) Bobby Labonte (1) Boris Said (1) Brad Keselowski (2) Brenden Queen (1) Bristol Motor Speedway (1) Bubba Wallace (2) Chandler Smith (1) Charlotte 600 (2) Charlotte Motor Speedway (4) Chase Briscoe (1) Chase Elliott (8) Chicago (2) Christian Eckes (2) Christopher Bell (3) Chris Buescher (2) Circuit of The Americas (1) Clash (1) Coca-Cola 600 (1) Cole Custer (1) Corey Heim (3) Curtis Turner (1) Dale Earnhardt (1) Darlington Raceway (2) Darrell Waltrip (1) Daytona 500 (1) Daytona International Speedway (2) Denny Hamlin (13) Dover Motor Speedway (1) előzetes (22) Front Row Motorsport (1) Hall of fame (1) Hendrick Motorsports (1) Homestead-Miami Speedway (1) Húsvét (1) Iowa Speedway (1) Jeff Gordon (1) Jesse Love (2) Jimmie Johnson (2) Joey Logano (2) Joe Lee Johnson (1) Justin Allgaier (2) Kansas Speedway (2) Kaulig Racing (1) Kevin Harvick (3) Kurt Busch (1) Kyle Busch (6) Kyle Larson (17) L.A. Coliseum (1) Las Vegas Motor Speedway (3) Martinsville Speedway (1) Martin Truex Jr. (12) Michael McDowell (3) Nashville Superspeedway (1) New Hampshire (1) Noah Gragson (1) North Wilkesboro Speedway (1) összefoglaló (2) Phoenix Raceway (2) Playoff (6) Pocono (2) Pocono Raceway (2) portland (1) Rajah Caruth (2) Richmond Raceway (1) Ricky Stenhouse Jr. (1) road (1) Roger Penske (1) Ross Chastain (1) roval (2) Ryan Blaney (9) Ryan Sieg (1) Ryan Truex (1) Sam Mayer (3) Shane van Gisbergen (5) Sonoma Raceway (1) Spire Motorsports (1) Superspeedway (1) sztorik (3) Talladega Superspeedway (2) Team Penske (1) Texas Motor Speedway (2) Tyler Reddick (6) Ty Gibbs (1) Wendell Scott (1) William Byron (8) World 600 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása