Heti NASCAR

Lénárt Dávid blogja

1. versenyhét - Daytona - 1

 

Véget ért a visszaszámlálás, hétvégén megkezdődik a NASCAR 2024-es szezonja!

A hagyományoknak megfelelően Daytonaban indul útjának az év első pontszerző futama. Fontos volt kiemelni a 'pontszerző' szót, hiszen a mezőny már teljesítette az első versenyét, a Clasht. A Los Angelesben rendezett viadal a vártnál egy nappal hamarabb, szombaton került megrendezésre. Később kiderült, jól döntöttek a NASCAR-nál, másnap akár úszóversenyt is rendezhettek volna, annyi eső esett.  A felborult menetrend nem zavarta meg Denny Hamlint, aki győzelemmel kezdte az évet.

[su_youtube_advanced url="https://www.youtube.com/watch?v=ejGK-UdufuY&t=11s"]

 

Sok minden történt előttem Gibbs-szel és Loganoval, nem lehetett tudni, mi fog történni - mondta Hamlin. - De a 2-es kanyarból nagyon jól ki tudtam jönni, és onnan már tudtam kapaszkodni rájuk. Az újraindítások annyira kaotikusak, mindenki csak ütközik és ütközik, de nagyszerű érzés itt, Los Angelesben nyerni. Ez nagyszerű lendületet ad. Ennél sokkal többet nem tesz. De minden január 1-jén letakarítom az összes trófeát a ház bejáratánál, és most elég gyorsan hozzáadhatunk egyet, szóval nagyon örülök ennek.

Busch Light Clash 2024 Top 10:

  1. Denny Hamlin
  2. Kyle Busch
  3. Ryan Blaney
  4. Joey Logano
  5. Kyle Larson
  6. Alex Bowman
  7. Chase Briscoe
  8. Brad Keselowski
  9. Martin Truex Jr.
  10. William Byron

[caption id="attachment_3668" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Meg Oliphant/Getty Images)[/caption]

Szezon előtti hírek

Teljes szezonos pilóta lesz Shane van Gisbergen az Xfinity Seriesben

A háromszoros Supercars bajnok újabb kihívások elé tekint. A Chicagoban győzelemmel debütáló Shane van Gisbergent idén már minden hétvégén látjuk, ahol a másodszámú kategóriában, az Xfinity Seriesben versenyt rendeznek. A Kaulig Racingben talált helyet, ahol AJ Allmendinger és Josh Williams lesz a csapattársa. Nem kis megmérettetés előtt áll az új-zélandi. Eddig két road futamon versenyzett a NASCAR-ban. Mindettőt a Cup Seriesben. A chicagói utcai pályán első, míg az Indy Roadon a 10. helyen ért célba. Az ovál pálya nehézségeit még nem sikerült megtapasztalnia. Az idei szezon egy remek tanuló év lehet számára.

 

A chicagói győzelem után nem tudtam nem arra gondolni, hogy teljes szezonos pilóta legyek a NASCAR-ban - mondta van Gisbergen. - Még mindig megdöbbent, milyen gyorsan jött össze az egész. Köszönetet kell mondanom a NASCAR-nak és a rajongóknak, hogy felkaroltak és lehetővé tették, hogy kergessem ezt az álmot. Tisztelek minden olyan versenyzőt, aki munkát fektetett abba, hogy eljusson a kupasorozatba, és én is készen állok arra, hogy ugyanezt az erőfeszítést megtegyem. Már alig várom, hogy elkezdhessem.

Az Xfinity Series mellett még versenyezni fog a TrackHouse Racing színében is a Cup Seriesben. Az alábbi versenyeken indul:

 

  • Circuit of the Americas (COTA) - Március 24.
  • Talladega Superspeedway - Április 21.
  • Charlotte Motor Speedway (Coca Cola 600) - Május 26.
  • Chicago Street Race - Július 7.
  • Watkins Glen - Szeptember 7.
  • Talladega Superspeedway - Október 6.
  • Las Vegas Motor Speedway - Október 20.

Tudjuk, hogy Shane hihetetlenül versenyképes lesz a road versenyeken mind a Cup, mind az Xfinity sorozatban, de szerettük volna, ha minél több tapasztalatot szerez az oválokon, ezért nagyon izgatott vagyok a 2024-es menetrendje miatt - mondta a Trackhouse főnöke, Justin Marks. - A Kaulig Racingnek nagy múltja van az Xfinity Seriesben és mint Chevrolet-csapattársunk, nagyon hálásak vagyunk, hogy Matt Kaulig és Chris Rice látja Shane-ben azt a potenciált, amit mi is látunk. A várakozás az idei szezonra tapintható.

[caption id="attachment_3671" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Chris Graythen/Getty Images)[/caption]

Noah Gragson visszatér a Cup Series mezőnyébe

Noah Gragson 2023 júliusa óta nem versenyzett a NASCAR-ban. Idén a Stewart-Haas Racing színeiben láthatjuk.

 

Noah megérdemli, hogy a NASCAR Cup Seriesben versenyezzen, és nagyon boldogok vagyunk, hogy a #10-es Ford Mustang versenyzője lehet - mondta Tony Stewart, a Stewart-Haas Racing társtulajdonosa. - Noah minden szinten teljesített, ahol eddig versenyzett, és rendszeresen versenyben volt a bajnokságban. Ilyen versenyzőkre van szükségünk a Stewart-Haasnál, és ezért lett csapatunk tagja.

Gragson korábban a Legacy Motor Clubnál versenyzett. 22 versenyt teljesített, majd felfüggesztették. Az ok nem volt más, minthogy az Instagramon egy George Floyd halálát gúnyoló posztot kedvelt.

 

Hálás vagyok ezért a lehetőségért a Stewart-Haas Racingnek - mondta Gragson. - Nagyok itt az elvárások, és erős a vágy, hogy versenyezzünk és versenyeket nyerjünk. Magammal szemben is magasak az elvárásaim, és teljesíteni akarok Tony, Gene és mindenki számára a Stewart-Haasnál.

A tavalyi szezonban nagy eredményt nem tudott elérni, legjobb helyezése 12. helyezés Atlantából.

 

[caption id="attachment_3673" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Jared C. Tilton/Getty Images[/caption]

AJ Allmendinger egy szinttel lejjebb, az Xfinity Seriesben folytatja

Úgy érezzük, hogy AJ visszatérése teljes munkaidőben az Xfinity Series programunkba a legjobb esélyt adja arra, hogy szervezetünk egésze tovább növekedjen - mondta Chris Rice, a Kaulig Racing csapat elnöke. - Szenvedélyes, agresszív, és arra ösztönöz minket, hogy folyamatosan jobbak legyünk. Izgatottan várjuk, hogy mit érhetünk el a 2024-es szezonban mind az Xfinity, mind a Cup oldalán.

Tavaly a Rovalon megszerezte pályafutása második Cup Series győzelmét, bizonyítva ezzel, hogy van helye a legjobbak között. Különösen a road pályákon vált tényezővé. A Kaulig Racing mindkét futamgyőzelmét Allmendinger szerezte. Matt Kauliggal és Chris Riceszal nagyszerű kapcsolatot ápol.

 

A 2024-es terveim között mindig is az volt, amit Matt Kaulig és Chris Rice a legjobbnak tart a csapat számára - mondta Allmendinger. - Mind az Xfinity, mind a Cup oldalán van még tennivalónk, ahogy tovább fejlődünk, de úgy gondolom, hogy a legjobb helyzetbe hozzuk magunkat ahhoz, hogy folyamatosan fejlődjünk. Josh Williams csatlakozásával jó móka lesz megismerni egymás vezetési stílusát, és csapattársként együtt dolgozni szombatonként. Izgatottan várom, hogy részese lehessek mindannak, amin a Kaulig Racingnél dolgozunk, és meglátjuk, mit tudunk elérni a következő szezonban."

Egyéb pilótaváltozások: (korábbi - új)

  • Aric Almirola - #10 Stewart Haas Racing (Cup Series) - #20 Joe Gibbs Racing (Xfinity Series, nem teljes szezon)
  • Hailie Deegan - #13 ThorSport Racing (Truck Series) - #25 AM Racing (Xfinity Series)
  • Jesse Love - #20 Venturini Motorsports (ARCA) - #2 Richard Childress Racing (Xfinity Series)
  • Daniel Dye - #43 GMS Racing (Truck Series) - #43 McAnally-Hilgemann Racing (Truck Series) / #10 Kaulig Racing (Xfinity Series)

[caption id="attachment_3675" align="aligncenter" width="2560"] Felirat: James Gilbert/Getty Images[/caption]

Spottercserék az idei szezonban: (korábbi - új)

  • Ben Benshore - #20 Joe Gibbs Racing (Xfinty Series) - #42 Legacy Motor Club (Cup Series) John Hunter Nemechek
  • Luke Lambert - #42 Legacy Motor Club (Cup Series) Carson Hocevar - #77 Spire Motorsports (Cup Series) Carson Hocevar
  • Chris Lawson - #38 Front Row Motorsports (Truck Series)- #51 Rick Ware Racing Ford (Cup Series) Justin Haley
  • Stephen Doran - #4 Stewart-Haas Racing (Cup Series) - #71 Spire Motorsports (Cup Series) Carson Hocevar
  • Eddie D’Hondt - #9 Hendrick Motorsport (Cup Series) - #4 Stewart-Haas Racing (Cup Series) Josh Berry
  • Coleman Pressley - #22 Team Penske (Cup Series) Joey Logano - #16 Kaulig Racing (Xfinity Series) AJ Allmendinger
  • Josh Williams - #12 Team Penske (Cup Series) Ryan Blaney - #71 Spire Motorsports (Cup Series) Zane Smith
  • Chase Elliottnak Eddie D’Hondt helyett Trey Poole

Változások a helyszínekben

  • Eltörölték a Bristol Dirt futamot, helyette aszfaltos futamot rendeznek.
  • A 0,875 mérföldes Iowa Speedway elsőnek ad otthont a Cup Seriesnek.
  • A Southern 500 az elmúlt években a rájátszás első futamát jelentette. Idénre előrébb került a naptárban.
  • 1997-es debütálása után idén először nem rendeznek futamot Fontanaban.
  • Indianapolisban visszatérnek az ovál nyomvonalra

[caption id="attachment_3678" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: James Gilbert/Getty Images[/caption]

Ford első sor a Daytona 500-on

Szerda este (magyar idő szerint csütörtök hajnalban) megrendezték az időmérő edzést. Két csapat volt esélyes az első hely megszerzésére, a Ford és a Chevrolet. Egyik Toyota sem jutott be a második, top 10-es szakaszba. A legelőkelőbb helyen lévő toyotás pilóta Eric Jones lett, aki az első helytől 460 ezred lemaradásban, a 22. helyen végzett az első szakaszban.

Második nekifutásra a legjobb 10 pilóta mérkőzött meg egymással. Az időmérőt Joey Logano nyerte meg. Idén tehát megszerezte első Daytona 500 pole pozícióját a Team Penske.

 

Ez az egész a csapatról szól - mondta Logano a NASCAR Cup Series 29. pole pozíciójáról. - Szeretném magamra venni a dicsőséget, de ma nem tehetem. A srácok elképesztő munkát végeztek ezeken az autókon; ez a superspeedwayes kvalifikáció 100%-ban az autón múlik. A versenyző csak ennyit tehet, amit én tettem, szóval nagyon büszke vagyok rájuk. Ez egy nagy győzelem a csapatunknak, a Team Penske-nek, a Fordnak és az új Dark Horse Mustangnak.

Duel

Magyar idő szerint péntek hajnali 1 órakor megrendezték a 2 db kvalifikációs futamot. Az első Duelt Joey Logano, a másodikat Michael McDowell vezette fel. Ők ketten fellélegezhettek, hiszen az időmérőn elért első két helyen már nem tudnak változtatni, történjen bármi is a versenyen. Ahogy az szokott lenni, akadt pár érdekes esemény.

Az első Duel legnagyobb kérdése az volt, hogy a kétszeres Daytona 500 győztes, hétszeres bajnok Jimmie Johnson kvalifikálni tudja-e magát a vasárnapi versenyre. Közte és J.J. Yeley közt dőlt el a továbbjutás sorsa. A verseny folyamán úgy tűnt, hogy Johnsonnak nagyobb nehézség nélkül sikerül a kívánt pozíciót elérni. 11 körrel a vége előtt a 16. helyen állt, míg Yeley a 19.-en. Ekkor belekerült a hétszeres bajnok egy balesetbe, aminek következtében veszélybe került a továbbjutás. Az autó elején fellelhető volt egy kisebb sérülés, de ez nem jelentett tempóveszteséget. Az újraindítást követően Yeley Johnson elé került, aki a nagy tapasztalatára hagyatkozva kivárta a legjobb alkalmat. Még a szabályosság keretein belül ment a csata kettejük között. Egymás mellett kezdték meg az utolsó köröket. Végül az utolsó egyenesben Johnson megelőzte Yeleyt, így sokak örömére ott lesz a #84-es autóval a Daytona 500-on. Idén először Toyota volánja mögött.

 

[caption id="attachment_3682" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Matthew Stockman/Getty Images[/caption]

Nagyra értékelem mindazokat, akik megpróbáltak versenyezni - mondta Johnson. - Stresszes. Nagyon hálás vagyok, hogy ez a Carvana Toyota bekerült a versenybe. Tudtam, hogy a verseny első fele túl könnyen megy. Tudtam, hogy lesz kihívás, amit ránk zúdítanak. Épp időben kaptuk el. Le a kalappal J.J. Yeley előtt.

https://twitter.com/NASCAR/status/1758301437715476780

A második Duelen már-már hagyományosan több esemény történik. Most sem maradtunk nagy baleset nélkül. A 49. körig nyugodtan ment a mezőny, majd jött egy baleset, amiben 12 pilóta lett érintett. Többek között a regnáló bajnok, Ryan Blaney - akinek a legcsúnyábban nézett ki az autója az incidens után. Szerencsére nem történt személyi sérülés. Kyle Busch, Noah Gragson és Ryan Blaney is a mezőny végéről kezdi meg a vasárnapi versenyt a baleset miatt.

https://twitter.com/NASCAR/status/1758317807031259325

Ezt a versenyt Christopher Bell nyerte meg, aki nagy csatában győzte le Cindricet, Hamlint és Nemecheket.

 

Jó érzés - mondta Bell. Ezek a superspeedway versenyek, ember, nem tudom, mit gondoljak róluk. Nekem és Adam Stevensnek, a csapatfőnökömnek van egy viccünk. Azt mondom, hogy ezek a versenyek 100%-ban szerencsések. Tudom, hogy ez nem igaz, de úgy tűnik, mintha küzdenénk azért, hogy a végére érjünk. Tudom, hogy én voltam a közös nevező a sok roncsban. Jó érzés, hogy ma mindent jól csináltam.

Kaz Grala kvalifikálta magát a második etapban. Neki BJ McLeodot kellett maga mögé utasítania. Előbbi 12., míg utóbbi a 14. helyen ért célba.

 

Ez sokkal stresszesebb volt, mint amennyire szükségünk lett volna rá - mondta Grala. - Egy kis ideig úgy tűnt, hogy jó formában vagyunk. Nagyon büszke vagyok mindenkire a Front Row Motorsportnál. Az elmúlt 24 órában keményen dolgoztak, hogy az autó készen álljon a mai versenyre. Tegnap (a kvalifikáción) volt némi problémánk. Nagyon jó, hogy be tudtam jutni a showba értük. Igazán nagy lehetőség számomra. Izgatottan várom, hogy vasárnap újra itt lehessek.

[caption id="attachment_3685" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Sean Gardner/Getty Images[/caption]

Esélyek

Denny Hamlin

Fogadóirodák alapján és az eddigi daytonai sikereknek köszönhetően nem meglepetés, hogy ki a legesélyesebb a futam megnyerésére. A pilóta, aki 'legyőzi a kedvenc pilótáinkat' már 3 Daytona 500 győzelemmel büszkélkedhet. Kiváló versenytempójának köszönhetően mindig az élmenők között látjuk. Ha éppen nem, akkor visszavonulót fúj, és rápihen a végső csatákra.

 

Kyle Busch

Daytona 500-at ugyan még nem, de Coke Zero 400-at sikerült már nyernie. Őt is sokszor a top 10-ben láthatjuk. Azonban mindig jön valami nem várt esemény, vagy baleset, ami kettétöri az 500 mérföldes verseny megnyeréséért fűzött álmait. Nyolcszor végzett az első 5 hely valamelyikén. Nem kicsi kihívás elé néz a #8-as pilótája, a mezőny végéről el kell kerülnie a koccanásokat, ha meg akarja szakítani a Daytona 500-as nyeretlenségi szériáját.

 

Ryan Blaney

A szintén hátrasorolt regnáló bajnok a harmadik legesélyesebb a fogadóirodák jóslásai alapján. Ennek több oka lehet. A Fordok tempója meggyőzőnek tűnik Daytonában, Joey Logano révén pedig első helyről indul a Team Penske egyik pilótája. Blaney minden superspeedway futamra esélyesként fog megérkezni. Talladegában ugyan több sikert ért el (3 futamgyőzelmet szerzett az alabamai pályán), de egyszer itt is sikerült nyernie a nyáron megrendezett Coke Zero Sugar 400-on 2021-ben. Apró érdekesség, hogy 2000 óta nem nyert Daytona 500-at regnáló bajnok.

 

[caption id="attachment_3686" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: James Gilbert/Getty Images[/caption]

Fekete ló

A frissen bejutó Jimmie Johnson lehet az idei Daytona 500 fekete lova? Egyáltalán lehet őt ebbe a kategóriába tenni, meglepetés lenne a győzelme? Alapjáratban nem. Johnson a győzelmek örökranglistáján a 6. helyen áll, 83 sikerrel. Azonban már a 2017-es doveri futam óta nem sikerült meglátogatnia a Victory Lanet. Egy kaotikus futamon azonban minden adott lehet arra, hogy több év után újra nyerjen. Idén 9 helyszínen láthatjuk őt: Daytona, Texas, Dover, Kansas, Charlotte, Indianapolis, Kansas, Las Vegas és Phoenix. Csupán a versenyek kiszámíthatatlanságát nézve itt van a nagyobb lehetősége egy szép eredményt, adott esetben futamgyőzelmet szereznie. Háromszor már sikerült neki, illetve 12-szer végzett a top 5-ben.

 

Tavalyi Daytona 500 összefoglalója

[su_youtube_advanced url="https://www.youtube.com/watch?v=DP3PNLaOjyo&t=399s"]

Reméljük minden zökkenőmentesen zajlik, és nem szólnak bele az égiek a daytonai viadalba. Előrejelzések alapján lehet számítani esőre a hétvégén. Azonban a floridai időjárás pár nap alatt megváltozhat így bízunk benne, hogy úgy megy végig a verseny, ahogyan azt illik. Nem hiába a Daytona 500 a NASCAR egyik, hanem a legnagyobb eseménye. Aki itt nyer, arról egész szezonban beszélni fognak, de még lehet, hogy a későbbiekben is megemlítik az itt elért sikerét.

Ezen a héten természetesen mindhárom kategória képviselteti magát. Jobbra tekintve pedig (asztali verzióban) meg lehet tekinteni a magyar közvetítések időpontjait. Úgy, ahogy tavaly is, minden hétvégén!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetinascar.blog.hu/api/trackback/id/tr1418437331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

A.J. Allmendinger (1) AJ Allmendinger (1) Alex Bowman (2) All-Star Open (1) All-Star Race (1) Aric Almirola (1) Atlanta Motor Speedway (1) Austin Cindric (2) Austin Hill (2) Bill Elliott (1) Bobby Labonte (1) Boris Said (1) Brad Keselowski (2) Brenden Queen (1) Bristol Motor Speedway (1) Bubba Wallace (2) Chandler Smith (1) Charlotte 600 (2) Charlotte Motor Speedway (4) Chase Briscoe (1) Chase Elliott (8) Chicago (2) Christian Eckes (2) Christopher Bell (3) Chris Buescher (2) Circuit of The Americas (1) Clash (1) Coca-Cola 600 (1) Cole Custer (1) Corey Heim (3) Curtis Turner (1) Dale Earnhardt (1) Darlington Raceway (2) Darrell Waltrip (1) Daytona 500 (1) Daytona International Speedway (2) Denny Hamlin (13) Dover Motor Speedway (1) előzetes (22) Front Row Motorsport (1) Hall of fame (1) Hendrick Motorsports (1) Homestead-Miami Speedway (1) Húsvét (1) Iowa Speedway (1) Jeff Gordon (1) Jesse Love (2) Jimmie Johnson (2) Joey Logano (2) Joe Lee Johnson (1) Justin Allgaier (2) Kansas Speedway (2) Kaulig Racing (1) Kevin Harvick (3) Kurt Busch (1) Kyle Busch (6) Kyle Larson (17) L.A. Coliseum (1) Las Vegas Motor Speedway (3) Martinsville Speedway (1) Martin Truex Jr. (12) Michael McDowell (3) Nashville Superspeedway (1) New Hampshire (1) Noah Gragson (1) North Wilkesboro Speedway (1) összefoglaló (2) Phoenix Raceway (2) Playoff (6) Pocono (2) Pocono Raceway (2) portland (1) Rajah Caruth (2) Richmond Raceway (1) Ricky Stenhouse Jr. (1) road (1) Roger Penske (1) Ross Chastain (1) roval (2) Ryan Blaney (9) Ryan Sieg (1) Ryan Truex (1) Sam Mayer (3) Shane van Gisbergen (5) Sonoma Raceway (1) Spire Motorsports (1) Superspeedway (1) sztorik (3) Talladega Superspeedway (2) Team Penske (1) Texas Motor Speedway (2) Tyler Reddick (6) Ty Gibbs (1) Wendell Scott (1) William Byron (8) World 600 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása