Heti NASCAR

Lénárt Dávid blogja

10. versenyhét - Talladega - 1

 

A Talladega Superspeedwayen folytatódik a NASCAR alapszakasza.

 

SpeedyCash.com 250

Kyle Busch ismét nyerni "jár le" a Truck Seriesbe. A múltheti, Texas Motor Speedwayen rendezett versenyen ismét elsőként intették le. Zsinórban negyedik, összességében hatodik győzelmét szerezte ezen a pályán a Truck mezőnyében. 167 körből 112-t vezetett és behúzta mindkét szakaszt is.

A bajnoki címre esélyes Corey Heim a második helyen ért célba. Így tehát folytatódik a top 10-es szériája, ami a szezon eleje óta tart. Busch fő kihívója ő volt, azonban nem sikerült a veterán pilótát megelőznie.

 

Az egyenesekben nagyot ment és ha egyszer beérsz a kanyarba, nagyon nehéz valaki mögött maradni és megtartani a lendületet. Egyszerűen túl jó, és nagyon jó munkát végez. Nagyon elégedett vagyok a ma esti futamunkkal, szakaszpontokat szereztünk és a második helyen végeztünk.

Heim két pont lemaradással a második helyen áll a tabellán, azonban ha továbbra is ilyen konstans jó eredményt ér el, hamar az élre ugorhat.

VÉGEREDMÉNY - BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

 

[caption id="attachment_4056" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Chris Graythen/Getty Images[/caption]

Andy's Frozen Custard 300

Ryan Sieg jelenleg 342 Xfinity Series futamon vett részt, azonban még nem sikerült egyet sem megnyernie. A legnagyobb lehetősége a múltheti texasi versenyen volt. Sieg az utolsó kört az első helyen kezdte, azonban Sam Mayer a belső ívben megelőzte őt. Azonban nem ez volt az egyetlen történés, Sieg ragaszkodott ahhoz az első helyhez. A belső íve autózva jobban tudott kigyorsítani. Az utolsó métereken fej-fej mellett haladtak, azoban nem sikerült a visszaelőzés, Sam Mayer 0,002 másodperccel megnyerte a futamot.

 

Ez egyszerűen hihetetlen - mondta a 20 éves futamgyőztes - Sok viszontagsággal meg kellett küzdenünk a csapattal, hogy úgy érkezzünk meg egy másfél mérföldes pályára, hogy azt mondjam, jók vagyunk. Ma minden porcikámra szükségem volt, hogy ezt a futamot megnyerjem.

Sieg az utolsó 18 körből 17-et az élen töltött, ez azonban nem volt elég a hőn áhított győzelemre. 9 körrel a vége előtt 1,2 másodperces előnye nem bizonyult elégnek Mayerrel szemben.

 

Ez aztán szívás - mondta az érthetően csalódott Sieg - Nagyon jó autónk volt. Egyszerűen csak szorult helyzetbe kerültem, ezért próbáltam változtatni az íveken. Láttam, hogy jön, és mindent megtettem, amit csak tudtam, és a végén már csak a falba akartam futtatni, hogy megpróbáljam megnyerni a versenyt. Nagyon közel voltunk egymáshoz. Ez szívás... Voltam már második. Túl sokszor. De ez egy jó dolog, az első 5-ben autóztunk. Csak tovább kell küzdenünk, hamarosan itt leszünk a Victory Lane-en!

Sam Mayer ezzel a győzelmével még a 100.000 dollárt is nyert a Dash4Cash által. A bajnokságot vezető Chandler Smith a 15. helyen ért célba.

VÉGEREMÉNY - BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

 

[caption id="attachment_4063" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Jonathan Bachman/Getty Images[/caption]

Autotrader EchoPark Automotive 400

42 futama tartó veretlenségi szériája szakadt meg a Cup Series legnépszerűbb pilótájának, Chase Elliottnak. Legutóbb a 2022-es talladegai futamon haladt át a Victory Lane-en. Idei teljesítményét látva már csak az volt a kérdés, hogy mikor nyer újra Elliott. Remek tempót autózott eddig a szezonban. Legutóbbi 4 futamán háromszor is a top 5-ben végzett. A Texas Motor Speedwayen még nem sikerült nyernie, így még értékesebb számára a trófea. A tavalyi szezonban nem sikerült a rájátszásba bejutnia, mostani sikerével azonban már biztos a helye a legjobbak közt.

 

Ó, ember, ennél jobb érzés nem is lehetne - mondta Elliott - Nem is lehetnék hálásabb ezért az útért és azért, hogy nem volt mindig szórakoztató, de természetesen élveztem a srácokkal való munkát. Nagyon keményen és nagyon jól dolgoztunk együtt, és ez mindig is szórakoztató volt. Élveztük a közös küzdelmet.

Elliott egy fordított győzelmi kört tett a pálya körül Alan Kulwicki tiszteletére, akinek autóját szintén az a Hooters étteremlánc szponzorálta, mint amelyet Elliott autóját vasárnap.

Csapattársának, Kyle Larsonnak jól indult a versenye, azonban rémálommá alakult. A harmadik egymást követő héten a pole pozícióból indult a Hendrick #5-öse, megnyerte az első szakaszt, csakhogy egy korai sárga periódusban kiesett az autójából a jobb hátsó gumiabroncs. Két kör büntetést kapott és a verseny hátralévő részében sokat próbálta behozni a lemaradását. Visszatért a vezető körre és haladt előre, amikor nyolc körrel a vége előtt balesetbe került. Végül a 21. helyen intették le. Ez a kisiklás nem taszította le a tabella éléről, jelenleg 17 pont előnnyel vezeti Martin Truex Jr. előtt.

VÉGEREDMÉNY - BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

 

[caption id="attachment_4068" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: Chris Graythen/Getty Images[/caption]

Talladega Superspeedway

Helszín: Lincoln, Alabama

Épült: 1969

Pálya hossza: 2,6 mérföld (4,2 km)

Dölésszög: 33 fok

Kapacitás: 175 000 néző

Legtöbb pole pozíció: Bill Elliott - 8 pole

Legtöbb futamgyőzelem: Dale Earnhardt - 10 győzelem

Legutóbbi futamgyőztesek:

 

  • Ryan Blaney - 2023 rájátszás
  • Kyle Busch - 2022 alapszakasz
  • Chase Elliott - 2022 rájátszás
  • Ross Chastain - 2022 alapszakasz
  • Buba Wallace - 2021 rájátszás
  • Brad Keselowski - 2021 alapszakasz

Gyártók győzelmei:

 

  • Chevrolet - 44 győzelem
  • Ford - 32 győzelem
  • Mercury - 7 győzelem
  • Buick - 6 győzelem
  • Oldsmobile - 6 győzelem
  • Toyota - 5 győzelem
  • Dodge - 4 győzelem
  • Plymouth - 3 győzelem
  • Pontiac - 2 győzelem

[caption id="attachment_4070" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: James Gilbert/Getty Images[/caption]

Ag-Pro 300 - Xfinity Series

A Dash4Cash keretein belül ismét 4 pilóta harcol a 100.000 dollárért

A Texas Motor Speedwayen Sam Mayer bezsebelte a 100 000 dolláros bónuszt, és biztosította helyét a hétvégi Dash 4 Cash futamon a Talladega Superspeedwayen. Rajta kívül Sieg, Allgaier és Allmendinger hajtanak a pénznyereményre.

 

  • Sam Mayer eddig négyszer indult az Xfinity Series-ben Talladega-ban, és egy top 5-ös helyezést ért el
  • Ryan Sieg 4 db top 5-ös és 5 db top 10 es helyezést ért el. 31 körön át vezette a mezőnyt Talladegában
  • Justin Allgaier a négy Dash 4 Cash pilóta közül a legtöbbet indult Talladega-ban, 16-ot. Ez idő alatt négy top ötöst, hét top 10-es helyezést ért el, és 112 kört vezetett.
  • AJ Allmendinger az egyetlen a négy pilóta közül, aki nyerni tudott (2022-ben), három első ötöst és négy top 10-es helyezést ért el.

Indulók:

https://twitter.com/bobpockrass/status/1779968930636878164

[caption id="attachment_4073" align="aligncenter" width="2560"] Fotó: James Gilbert/Getty Images[/caption]

Geico 500 - Cup Series

Brad Keselowski az aktív pilóták közül a legtöbbet nyerő pilóta. 6-szor tudott győzni a Talladega Superspeedwayen. Legutóbbi, texasi futamon idei legjobbját elérve másodikként intették le, az idei szezonban akár egy győzelem is meglehet számára.

Aktív futamgyőztesek Talladegában:

 

  • Brad Keselowski - 6 győzelem
  • Ryan Blaney - 3 győzelem
  • Joey Logano - 3 győzelem
  • Kyle Busch - 2 győzelem
  • Chase Elliott - 2 győzelem
  • Denny Hamlin - 2 győzelem
  • Ross Chastain - 1 győzelem
  • Bubba Wallace - 1 győzelem
  • Ricky Stenhouse Jr. - 1 győzelem

Ryan Blaney dominancia a Talladega Superspeedwayen

Az aligha meglepetés, ha Ryan Blaneyt esélyesként említjük Talladegában. Neve mindig az első 5 közül keresendő a végjátékok során. Eddig 3 győzelmet szerzett itt

 

  • 2019-ben 0,007 másodperccel
  • 2020-ban szintén 0,007 másodperccel
  • 2023-ban 0,012 másodperccel.

A szoros befutók koronázatlan királya nem csak az utolsó körben szeret az élen autózni. Az eddigi 4 NextGen autós futamon ő töltötte a legtöbb kört a verseny élén. (Forrás)

Vezetett körök Talladegában a Next Gen érában (2021-)

      1. Ryan Blaney - 109 kör
2. Erik Jones - 55 kör
3. Aric Almirola - 54 kör
4. Bubba Wallace - 53 kör
5. Joey Logano - 52 kör
5. William Byron - 52 kör
7. Kyle Larson - 41 kör
8. Ross Chastain - 40 kör
9. Denny Hamlin - 39. kör
10. Chase Elliott - 36.kör

Indulók:

https://twitter.com/bobpockrass/status/1779967905704088039

Az oddsok alapján...

Természetesen egy superspeedway versenyen a legváratlanabb eredmények is összejöhetnek, azonban a NASCAR erre a hétre is összeállította a listáját, aminek az élén már hármas holtverseny van. Reméljük a futam is ilyen szoros lesz. Íme a top 10 legesélyesebb pilóta és az oddsuk:

      1. William Byron - 10x
1. Ryan Blaney - 10x
1. Brad Keselowski - 10x
4. Joey Logano - 11x
4. Denny Hamlin - 11x
4. Chase Elliott - 11x
7. Kyle Busch - 15x
7. Bubba Wallace - 15x
9. Ross Chastain - 16x
9. Christopher Bell - 16x

 

Tavalyi futam összefoglalója

[su_youtube_advanced url="https://www.youtube.com/watch?v=96Kcy0m786w"]

A bejegyzés trackback címe:

https://hetinascar.blog.hu/api/trackback/id/tr8618437345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

A.J. Allmendinger (1) AJ Allmendinger (1) Alex Bowman (2) All-Star Open (1) All-Star Race (1) Aric Almirola (1) Atlanta Motor Speedway (1) Austin Cindric (2) Austin Hill (2) Bill Elliott (1) Bobby Labonte (1) Boris Said (1) Brad Keselowski (2) Brenden Queen (1) Bristol Motor Speedway (1) Bubba Wallace (2) Chandler Smith (1) Charlotte 600 (2) Charlotte Motor Speedway (4) Chase Briscoe (1) Chase Elliott (8) Chicago (2) Christian Eckes (2) Christopher Bell (3) Chris Buescher (2) Circuit of The Americas (1) Clash (1) Coca-Cola 600 (1) Cole Custer (1) Corey Heim (3) Curtis Turner (1) Dale Earnhardt (1) Darlington Raceway (2) Darrell Waltrip (1) Daytona 500 (1) Daytona International Speedway (2) Denny Hamlin (13) Dover Motor Speedway (1) előzetes (22) Front Row Motorsport (1) Hall of fame (1) Hendrick Motorsports (1) Homestead-Miami Speedway (1) Húsvét (1) Iowa Speedway (1) Jeff Gordon (1) Jesse Love (2) Jimmie Johnson (2) Joey Logano (2) Joe Lee Johnson (1) Justin Allgaier (2) Kansas Speedway (2) Kaulig Racing (1) Kevin Harvick (3) Kurt Busch (1) Kyle Busch (6) Kyle Larson (17) L.A. Coliseum (1) Las Vegas Motor Speedway (3) Martinsville Speedway (1) Martin Truex Jr. (12) Michael McDowell (3) Nashville Superspeedway (1) New Hampshire (1) Noah Gragson (1) North Wilkesboro Speedway (1) összefoglaló (2) Phoenix Raceway (2) Playoff (6) Pocono (2) Pocono Raceway (2) portland (1) Rajah Caruth (2) Richmond Raceway (1) Ricky Stenhouse Jr. (1) road (1) Roger Penske (1) Ross Chastain (1) roval (2) Ryan Blaney (9) Ryan Sieg (1) Ryan Truex (1) Sam Mayer (3) Shane van Gisbergen (5) Sonoma Raceway (1) Spire Motorsports (1) Superspeedway (1) sztorik (3) Talladega Superspeedway (2) Team Penske (1) Texas Motor Speedway (2) Tyler Reddick (6) Ty Gibbs (1) Wendell Scott (1) William Byron (8) World 600 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása