Heti NASCAR

Lénárt Dávid blogja

22. versenyhét - Pocono

A híres háromkanyaros oválpályán mindhárom NASCAR széria versenyezni fog a hétvégén. A chicagoi utcai versenyt követően mégjobban leszűkült a rájátszásba kerülő pilóták köre.

gettyimages-1565896768_11zon.jpg

Fotó: Sean Gardner/Getty Images

Pocono Raceway

Helyszín: Long Pond, Pennsylvania

Épült: 1968

Hossza: 2,5 mérföld (4,023 km)

Dőlésszög:

1-es kanyar - 14 fok

2-es kanyar - 8 fok

3-as kanyar - 6 fok

Kapacitás: 76 812 néző

Eddigi Cup Series futamok: 90

Legtöbb pole pozíció: Ken Schrader - 5 pole

Legtöbb futamgyőzelem: Denny Hamlin - 7 pole

Legutóbbi futamgyőztesek:

  • Denny Hamlin - 2023
  • Chase Elliott - 2022
  • Kyle Busch - 2021
  • Alex Bowman - 2021
  • Denny Hamlin - 2020
  • Kevin Harvick - 2020

Gyártók győzelmei:

  • Chevrolet - 34 győzelem
  • Ford - 23 győzelem
  • Toyota - 12 győzelem
  • Dodge - 8 győzelem
  • Pontiac - 6 győzelem
  • Buick - 4 győzelem
  • Mercury - 2 győzelem
  • Oldsmobile - 1 győzelem

gettyimages-1563152745_11zon.jpg

Fotó: Logan Riely/Getty Images

CRC Brakleen 175 - Truck Series

A múlthetet kihagyták, de Poconora megérkezik a Truck Series mezőnye is.

Conor Daly három futamra szóló szerződést kötött a Niece Motorsporttal

Az NTT Indycar Series veteránja, Conor Daly három futamra szóló szerződést köt a Niece Motorsporttal a Truck Seriesbe való visszatérése során. A #44-es volánja mögé fog ülni Indianapolisban (július 19.), Kansasben (szeptember 27.), és Homestead-Miamiban (október 26.).

A 32 éves versenyző a világ legrangosabb versenyein indult, többek között a Daytona 500-on, az Indianapolis 500-on és a ROLEX 24 DAYTONA versenyen.

Nem is lehetnék izgatottabb, hogy újra teherautóba ülhetek a Niece Motorsporttal - mondta Daly. 

Al Niece és Cody Efaw mindig is nagyszerűek voltak velem, és támogatták az Indy 500-as törekvéseimet is az évek során, ahogy megismertük egymást. Már egy ideje dolgozunk egy program összeállításán, és örülök, hogy végre sikerült kidolgoznunk a részleteket, hogy újra együtt versenyezhessünk. Sokat kell még tanulnom, de versenyezni akarok, és tudom, hogy ezek a srácok nagyszerű esélyt adnak majd erre.

Daly eddig 3 Truck Series futamon indult; 2020-ban, '21-ben és '23-ban versenyzett 1-1 futamot a Truck Seriesben. Legjobb eredményét Mid-Ohioban és Las Vegasban érte el, ahol egyaránt a 18. helyen futott be. Mindhárom versenyet a Niece Motorsportsszal teljesítette. (Minden alkalommal más autóval).

gettyimages-1563344260_11zon.jpg

Fotó: Logan Riely/Getty Images

Thad Moffitt csatlakozik a Young's Motorsporthoz a szezon második felére

Thad Moffitt újrakezdi a NASCAR CRAFTSMAN Truck Series szezon hátralévő részét, amely azonnal kezdődik.

A 23 éves versenyző továbbra is megtartja a #46-os Chevroletet, de a Faction Motorsport helyett a Young's Motorsports színeiben indul a szezon hátralévő részében.

A hétvégén ez egy kicsit olyan lesz, mintha Daytona lenne - említette Moffitt.

Minden egy kicsit új lesz számunkra, új csapat, új emberekkel. De ez is izgalmas. Nagyszerű programunk van, és most itt az ideje, hogy igazán megmutassuk, mire vagyunk képesek. Az új csapat sok reményt ad arra, hogy a szezon hátralévő részében nagyszerű helyezéseket érhetünk el.

Az idei szezonban van is min javítani, a Truck Series tabelláján jelenleg a 30. helyet foglalja el tetemes hátrányban a listavezetővel szemben. Egyszer sikerült a top 20-ba beverekednie magát, Darlingtonban a 18. helyen futott be.

Indulók

Explore the Pocono Mountains 225 - Xfinity Series

Az AM Racing megvált Hailie Deegantől

A 22 éves Deegan az idei szezonban csatlakozott a csapathoz újonc Xfinity-versenyzőként. A csapat a múlt hétvégén Joey Logano helyettesítette őt a Chicago Street Race-en. A nyolcadik helyen végzett, amivel a csapat idei legjobb eredményét érte el. Deegan nyilatkozatában a következőket írta:

Az idei szezon elején nagy izgalommal és reménykedéssel vágtam bele a következő lépésembe a NASCAR Xfinity Series-ben. Ez olyasmi, amiért évek óta dolgozom, és amiről mindig is álmodtam. Keményen dolgoztam, hogy felkészüljek erre a szezonra, miután a csapat megkeresett, hogy vezessem az autójukat.

Sajnos nem úgy alakult, ahogy vártam. Egy versenycsapaton belül mindig több oka van annak, hogy miért működnek vagy nem működnek a dolgok, de sajnos a céljaink már nem egyeznek.

gettyimages-2150345877.jpg

Fotó: James Gilbert/Getty Images

Josh Berry csatlakozik az AM Racinghez Poconóban

Hailie Deegan megüresedett helyére a Cup Series-ben rendszeresen szereplő Josh Berry fogja vezetni #15-öst a Pocono Racewayen.

Berrynek ez lesz az első indulása az Xfinity Series-ben a 2023-as szezon befejezése óta.

Eddig háromszor indult az Xfinity Series-ben a Pocono Raceway-en, egy top5-ös és két top10-es eredménye van.

4 Truck Series versenyző is szerencsét próbál szombaton is

A 2023-as Truck Series alapszakasz bajnoka, jelenlegi második helyezettje, Corey Heim kilencedik Xfinity Series indulásán próbálkozik a #26-os Sam Hunt Racing Toyota volánja mögött. Az eddigi nyolc indulásán Heim két top 5-ös, három top 10-es helyezést ért el, és 15 kört vezetett. A 22 éves versenyző karrierje legjobbjaként harmadik lett az Iowa Speedwayen, amivel a Sam Hunt Racing legjobb eredményét érte el.

Taylor Gray nyolcadik Xfinity Series indulását próbálja megtenni a Joe Gibbs Racing #19-es Toyotájával. Ebben a szezonban a 19 éves versenyző egy első top 5-ös és egy top 10-es helyezést ért el - karrierje legjobb harmadik helyét a Richmond Raceway-en szerezte.

A Kaulig Racing #10-esébe Daniel Dye ugrik be. Nashvilleben, a Truck Series előző versenyhétvégéjén a második helyen ért célba, ami karrierje eddigi legjobb eredménye. Idén ötödik alkalommal indul az Xfinity Seriesben. A legjobb eredménye egy 10. hely Iowaból.

Mason Massey a negyedik pilóta, aki a Truck Seriesben és az Xfinity Seriesben is versenyez a Trükkös Háromszögön. Harmadik indulása ez a 27 éves versenyzőnek. Talladegaban érte el a legjobb eredményét, ahol a 11. helyet érte el.

Indulók

The Great American Getaway 400

Beindult a pilótapiac, Noah Gragson 2025-ben csatlakozik a Front Row Motorsporthoz

Újabb Stewart-Haas Racing pilóta találta meg a jövő évi otthonát, a jelenlegi #10-es versenyzője, Noah Gragson többéves szerződést írt alá a Front Row Motorsporthoz. Egyelőre az autószámát és a csapatfőnökét nem jelentették be.

Az elmúlt hét hírei alapján nem nagy meglepetés történt a pilótapiacban. A Stewart-Haas Racing kiszállása a Cup Seriesből el is indította az idei keringőt, amit Martin Truex Jr. visszavonulása fűszerezett meg. Helyére a Haasban versenyző Chase Briscoe került. Mellette még Josh Berry is helyet talált, ő a Wood Brothers Racing #21-esében fogja folytatni. Harmadikként tehát Noah Gragson jövője lett biztos Gene Haas és Tony Stewart alakulatánál.

Úgy érezzük, hogy ez egy nagyszerű lehetőség és a tökéletes alkalom arra, hogy Noaht a szervezetünkhöz hozzuk - mondta Bob Jenkins a Front Row Motorsports tulajdonosa.

Éppen megfelelő mennyiségű tapasztalattal rendelkezik a Cup Seriesben ahhoz, hogy kitörjön és évekig győztes legyen. Ebben a szezonban Noah elkezdett jobb formát mutatni és következetesen az élen versenyzett, amit el is várunk tőle. Ő az a versenyző, akit szeretnénk, ha segítene nekünk abban, hogy még több győzelmet szerezzünk.

Csapattársa az egyre jobb formában lévő Todd Gilliland lesz. Gragson érkezése betöltheti azt az űrt, amit Michael McDowell távozasa hagyott.

gettyimages-2153731906_11zon.jpg

Fotó: Sean Gardner/Getty Images

Azt hiszem, sokan látták a Front Row Motorsports növekedését az elmúlt néhány szezonban a Cup Series-ben - mondta Gragson.

Ez a csapat a Forddal megmutatta, hogy képes a győzelemre, és még többet akar nyerni. Bob (Jenkins) és Jerry (Freeze) találkozásával az az elhatározás és a terv, hogy tovább fejlődjenek és az abszolút legjobbakkal versenyezzenek. Erős elkötelezettség van a részükről, én pedig készen állok arra, hogy a legjobbamat nyújtsam a következő szezonban.

Addig is szeretném elmondani, hogy továbbra is a Stewart-Haas Racingnél lévő feladatra koncentrálok, hogy befejezzem a szezont azzal a szándékkal, hogy velük versenyezzek a győzelmekért.

 

gettyimages-jimmy_spencer.jpg

Fotó: NBC/GettyImages

Portré: Jimmy Spencer

Jimmy Spencer, Pennsylvania egyik legnépszerűbb pilótája 1957. február 15-én született Berwickben.Ahogy sok más versenyző, ő is már elég korán elkezdett az autókkal foglalkozni. Édesapja, Ed Spencer már elég hamar bevezette őt az autóversenyzésbe. Szárnyait Pennsylvania szerte kezdte el bontogatni, az ottani Late Model kategóriákban. Első győzelmét a Late Model divízióban a Port Royal Speedwayen szerezte 1976-ban.

Sok-sok sikert követően a NASCAR National Modified Championshipben versenyzett, ahol a bajnokság egyik legnagyobb esélyesének számított. Amikor a NASCAR 1985-ben a National Modified Championshipet a kisebb versenynaptárú Winston Modified Tourra (ma Whelen Modified Tour) változtatta, Spencer továbbra is versenyzett, és 1986-ban és 1987-ben meg is nyerte a bajnoki címet.

Spencer 1985-ben debütált a Busch Seriesben (mai Xfinity Seriesben). A North Carolina Speedwayen a 19. helyetést sikerült elérnie, a Frank Cicci Racing #67-esével. Ezzel a csapattal indult a Modified versenyen is, így a harmónia köztük adott volt. Egy év kihagyással, 1987-ben kétszer is indut; Charlotteban 36., míg Oxford Plainsen 41. lett.

1988-ban már a szezon összes versenyén indult a Frank Cicci Racing #34-esével. Egy évvel később, 1989-ben jött a nagy áttörés: megnyerte első Busch Series futamát, a Hickory Motor Speedwayen rendezett Mountain Dew 400-at. Azonban itt még nem állt meg, a szezon során még kétszer juttatta az autóját a Victory Lanere: Orange Countryban és Myrtle Beachen is nyerni tudott. A '89-es szezonban a 15. helyen végzett a tabellán.

1989 nem csak emiatt marad emlékezetes számára. Ekkora jutott be a legfelső kategóriába, a Winston Cup Seriesbe. 17 versenyen vett részt Buddy Baker csapatában. Háromszor végzett a top 10-ben abban a szezonban.

1990-ben már teljes-szezonos pilótává lépett elő. A Rod Osterlund Racing #57-es Pontiacját vezette. A nagy eredmények még nem jöttek kétszer végzett a top10-ben és 24. helyet érte el a bajnoki tabellán.

Az első Cup Series győzelemig 1994-ig kellett várni. Júliusban Daytonaban sikerült az első helyen célba érnie. Egy hónapon belül jött a második sikere is, a másik superspeedway pályán, Talladegaban is győzni tudott. Két győzelem ide vagy oda, az év végén a 29. helyet foglalta el a tabellán. Karrierje során egy évvel korábban,1993-ban érte el a legjobb évvégi helyezését, amikor 12. lett.

A Cup Seriesben egészen 2006-ig versenyzett. Utolsó szezonjában két futamon indult, a két hazai, poconoi versenyén. Az 1994-ben elért két futamgyőzelmét nem sikerült máskor megünnepelnie. Összesen 478 futamon indult. A két győzelme mellé még társul 28 top 5 és 80 top 10 es eredmény. Háromszor indult az első helyről.

Az Xfinity Seriesben több babér termett. 212 versenyből 12-t nyert. 44 top 5-ös és 93 top 10-es eredmény van a neve mellett Utolsó versenyét 2005-ben Atlantában futotta.

Jimmy Spencer karizmatikus személyiségével és agresszív vezetési stílusával igazi NASCAR legenda lett. 

Versenyeztem, minden átkozott este versenyeztem, dolgoztam a versenyautóimon és versenyeztem, amennyit csak tudtam - mondta Spencer az NBC Sportsnak adott interjújában.

Spencer a NASCAR karrierje után még a televízióban dolgozott, kommentátorként és elemzőként lehetett hallani a futamok során. Jelenleg már nagypapaként foglalatoskodik.

gettyimages-1565898999.jpg

Fotó: Sean Gardner/Getty Images

Az oddsok alapján...

A 10 legesélyesebb versenyző a The Great American Getaway 400 megnyerésére:

  • Denny Hamlin - 4x
  • Kyle Larson - 4,5x
  • Christopher Bell - 6,5x
  • Tyler Reddick - 7,5x
  • Martin Truex Jr. - 7,5x
  • William Byron - 8,5x
  • Chase Elliott - 9x
  • Ty Gibbs - 14x
  • Ryan Blaney - 15x
  • Brad Keselowski - 16x

Menetrend

Péntek

20:05 - NASCAR Truck Series - szabadedzés

20:35 - NASCAR Truck Series - időmérő

23:30 - NASCAR Truck Series - futam 📺Match4

Szombat

16:00 - NASCAR Xfinity Series - szabadedzés

16:30 - NASCAR Xfinity Series - időmérő

18:00 - NASCAR Cup Series - szabadedzés

18:45 - NASCAR Cup Series - időmérő

21:00 - NASCAR Xfinity Series - futam 📺Match4

Vasárnap

20:30 - NASCAR Cup Series futam 📺Match4

A cikk megírásához a NASCAR Media forrásai lettek felhasználva.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetinascar.blog.hu/api/trackback/id/tr1418444745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Címkék

A.J. Allmendinger (1) AJ Allmendinger (1) Alex Bowman (2) All-Star Open (1) All-Star Race (1) Aric Almirola (1) Atlanta Motor Speedway (1) Austin Cindric (2) Austin Hill (2) Bill Elliott (1) Bobby Labonte (1) Boris Said (1) Brad Keselowski (2) Brenden Queen (1) Bristol Motor Speedway (1) Bubba Wallace (2) Chandler Smith (1) Charlotte 600 (2) Charlotte Motor Speedway (4) Chase Briscoe (1) Chase Elliott (8) Chicago (2) Christian Eckes (2) Christopher Bell (3) Chris Buescher (2) Circuit of The Americas (1) Clash (1) Coca-Cola 600 (1) Cole Custer (1) Corey Heim (3) Curtis Turner (1) Dale Earnhardt (1) Darlington Raceway (2) Darrell Waltrip (1) Daytona 500 (1) Daytona International Speedway (2) Denny Hamlin (13) Dover Motor Speedway (1) előzetes (22) Front Row Motorsport (1) Hall of fame (1) Hendrick Motorsports (1) Homestead-Miami Speedway (1) Húsvét (1) Iowa Speedway (1) Jeff Gordon (1) Jesse Love (2) Jimmie Johnson (2) Joey Logano (2) Joe Lee Johnson (1) Justin Allgaier (2) Kansas Speedway (2) Kaulig Racing (1) Kevin Harvick (3) Kurt Busch (1) Kyle Busch (6) Kyle Larson (17) L.A. Coliseum (1) Las Vegas Motor Speedway (3) Martinsville Speedway (1) Martin Truex Jr. (12) Michael McDowell (3) Nashville Superspeedway (1) New Hampshire (1) Noah Gragson (1) North Wilkesboro Speedway (1) összefoglaló (2) Phoenix Raceway (2) Playoff (6) Pocono (2) Pocono Raceway (2) portland (1) Rajah Caruth (2) Richmond Raceway (1) Ricky Stenhouse Jr. (1) road (1) Roger Penske (1) Ross Chastain (1) roval (2) Ryan Blaney (9) Ryan Sieg (1) Ryan Truex (1) Sam Mayer (3) Shane van Gisbergen (5) Sonoma Raceway (1) Spire Motorsports (1) Superspeedway (1) sztorik (3) Talladega Superspeedway (2) Team Penske (1) Texas Motor Speedway (2) Tyler Reddick (6) Ty Gibbs (1) Wendell Scott (1) William Byron (8) World 600 (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása